Riješite se neprijatnosti: Ovo su 4 namirnice koje smanjuju znojenje

Radiosarajevo.ba
Riješite se neprijatnosti: Ovo su 4 namirnice koje smanjuju znojenje
Pixabay / Ilustracija
Iako u borbi s ovom nezgodnom pojavom najčešće pomoć tražimo u kozmetičkim preparatima, bolje od nje djeluju promjene životnih navika.

Jedna od njih je i ishrana, a mi otkrivamo koje namirnice najbolje pomažu u smanjenju znojenja.

Uprkos redovnoj higijeni i korištenju dezodoransa i parfema, naše tijelo tokom ljetnjih vrućina postaje ljepljivo i poprima neprijatne mirise, a uzrok tome je pretjerano znojenje. U nastavku pročitajte koja hrana najviše pomaže u borbi protiv znojenja:

1. Hrana bogata vlaknima poput bobičastog voća, orašastih plodova, lisnatog zelenog povrća i cijelih žitarica tokom ljeta trebalo bi da čini 90 posto dnevnih obroka.

2. Crveno meso zamijenite ribljim, jer losos i sardina sadrže velike količine kalcija koji pomaže kod smanjenja znojenja. Pozitivno djelovanje imaju i narandža i brokoli.

3. Nim je poznata indijska biljka koja efikasno pomaže kod znojenja jer je snažan antioksidans. U šoljicu vruće vode dodajte prstohvat praha nima i promiješajte. Ukoliko vam je ukus gorak, dodajte malo meda i limuna. Čaj konzumirajte najmanje tri puta dnevno, a najvažnije je da ga ujutro popijete na prazan želudac.

4. Maslinovo ulje koristite kao jedini dodatak salatama i jelima, ono obiluje antioksidansima i i lakše se vari od drugih biljnih ulja. Zato izbjegavajte margarin i suncokretovo ulje kod pripreme jela, na visokim tačkama ključanja oni se pretvaraju u štetne sastojke koje tijelo izbacuje u obliku toksina kroz pore kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije