Riješite ih se: Loše navike kojima svakodnevno pogodujete razvoju bakterija

Radiosarajevo.ba
Riješite ih se: Loše navike kojima svakodnevno pogodujete razvoju bakterija
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Bakterije su svuda oko nas i neizbježno žive na nama bez da nam štete, no ako se pretjerano razmnože, postaju prijetnja i uzročnici mnogih bolesti. Loše navike mogu pogodovati njihovom razvoju i širenju.

Ovo su greške koje konstantno mnogi čine, a da nisu ni svjesni.

1. Mobitel na wc-u

Logično, velika se količina bakterija nalazi u wc-ima, a one koje se ispuštaju u zrak za vrijeme nužde vrlo lako mogu "sletjeti" na ekrane vaših mobitela koje koristite u tom trenutku. Iako operete ruke prije izlaska iz wc-a, bakterije ostaju na mobitelu.

2. Zajednički ručnik 

Svaki bi član porodice trebao imati vlastiti ručnik koji samo on koristi. Također, trebaju se mijenjati barem jednom sedmično zbog bakterija koje ostaju na njima za vrijeme brisanja.

3. Korištenje sušila za ruke 

Javni wc-i najčešće imaju ugrađena sušila za ruke s kojima nije potrebno upotrebljavati papirnate maramice. No, te spravice mogu raspršiti bakterije svuda po prostoriji pa tako i na vaše tek oprane ruke. Uvijek radije birajte brisanje papirom

4. Grickanje olovaka 

Iako možda pripada vama, ne znate na kakvim se lokacijama olovka nalazila prije nego što je došla u vaše ruke. Uz to, šteti zubima, stoga se riješite ove loše navike. 

5. Otvaranje ambalaža zubima

Kada nas uhvati nervoza jer ne možemo nešto otvoriti rukama, zubi postaju najbolja solucija. U doticaju ste s bakterijama koje se nalaze na pakiranju ambalaže koja se nalazila u raznim skladištima, ali također oštećujete i svoje zube. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije