Riba ublažava alergiju

Radiosarajevo.ba
Riba ublažava alergiju
Foto: Printscreen / Riba
Pojedine namirnice mogu da pogoršaju neprijatne reakcije na polen.

Ako tokom sezone alergija češće jedete ribu ili luk, smanjićete tegobe poput kihanja i kašljanja. Kad alergeni dospiju do nosa, ćelije imuniteta otpuštaju histamine, odgovorne za većinu alergijskih simptoma. Oni podstiču upalu kojom pokušavaju da spriječe prolaz alergena dalje u tijelo, pa zbog toga otiču sinusi i gornji disajni putevi i peckaju oči.

Histamini, također, podstiču lučenje tečnosti u gornjim disajnim putevima, pa je grlo nadraženo, nos curi i stalno se kiše, što je samo još jedan pokušaj da se tijelo odbrani od alergije. Mnoge namirnice koje pomažu ublažavanje simptoma alergija djeluju tako što smanjuju upalne procese ili smiruju imuni sistem. Jedna od njih je masna riba. Ona ima velike količine omega-3 masnih kiselina.

Djeca koja rano počnu da jedu ribu kasnije su manje podložna alergijama. Osmogodišnjaci koji su jeli ribu najmanje jedanput nedjeljno bili su 80 odsto manje podložni alergijama na polen, pokazalo je australijsko istraživanje.

Svake nedelje trebalo bi pojesti jednu do dvije porcije masne ribe kao što su losos, tuna i skuša.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije