Recept za ukusnu i zdravu pitu od bundeve

Radiosarajevo.ba
Recept za ukusnu i zdravu pitu od bundeve
Foto: Ženski magazin / Napravite ukusan i zdrav kolač od bundeve

Napravite ukusan i zdrav kolač od bundeve. Sada je svakako njihovo vrijeme, jako su zdrave i hranljive te je šteta ne iskoristiti ih. U nastavku slijedi lagani recept za  kolač od bundeve po preporuci Ženskog magazina.

Sastojci:

Tijesto:

1/4 čaše kokosovog ulja, istopljenog i ohlađenog
1/3 čaše šećera od kokosa
1 jaje *sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 šolja finog bademovog brašna
2 kašike kokosovog brašna
1/4 kašike sode bikarbone ili praška za pecivo
1/4 kašičice soli

Fil:

425 grama pirea od bundeve
2 jaja
1/4 čaša bademovog mleka (ili kokosovog)
1/4 čaše javorovog sirupa
1/4 čaše šećera od kokosa
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašika začina za bundeve (ili 1 1/2 kašičica cimeta 1/2 kašičice muskatnog oraščića, 1/2 kašičice đumbira u prahu, 1/4 kašičice mljevenog karanfilića)

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Posudu za pečenje 20 x 20 cm prekrijte papirom za pečenje.

Tijesto:  Stavite kokosovo ulje, šećer, jaja i vaniliju u posudu. Miješajte 20-30 sekundi kako biste dobro sjedinili sve sastojke. Zatim dodajte bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i so. Miješajte dok se testo ne formira. Neka odstoji pet minuta. Tijesto se može umijesiti rukama ili električnim mikserom. Postavite tijesto ravnomjerno uz pomoć špatule na dno posude. Pecite tijesto devet minuta u rerni, a zatim ga izvadite iz rerne i pustite da se ohladi 3-5 minuta.

Fil: U veliku posudu sipajte pire od bundeve, dodajte jaja, bademovo mlijeko, javorov sirup, kokosov šećer, vaniliju i začine za pitu od bundeve. Preko tijesta sipajte fil i pecite 50-60 minuta ili dok fil ne bude čvrst. Izvadite iz rerne i sačekajte dok se ne ohladi. Zatim prekrijte pitu providnom folijom i stavite je u frižider na 6-8 sati ili preko noći.

Pitu servirajte sa šećerom u prahu (ili sladoledom). U frižideru je možete držati do pet dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije