Prijatno / Recept za legendarne buredžike: Idemo danas praviti omiljeni specijalitet

09. 03. 2019. u 08:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares:118

Danas je kišno, tmurno vrijeme i mnogi od nas odlučit će se za "kućnu" varijantu subote. 

Ukoliko imate malo "viška" vremena danas, predlažemo vam da sebe, ukućane i/ili prijatelje, iznenadite jelom koje svi vole.

Riječ je o legendarnim buredžicima, a mi vam donosimo recept za najbolju verziju - tako su dobri, da već možemo namirisati onaj blagi miris bijelog luka…

Sastojci za tijesto:

500 grama brašna
malo soli
tri kašike ulja
voda

Fil:

500 g mljevenog mesa
malo soli
malo bibera
dvije glavice isjeckanog crvenog luka

Premaz za jufke:

malo ulja
malo putera

Preliv:

500 ml kiselog mlijeka ili jogurta
5-6 kašika pavlake ili kajmaka
četiri čehna sitno isjeckanog bijelog luka
malo soli
malo putera

Način pripreme:

Brašno staviti u zdjelu - raširiti ga prema rubovima i dodati malo soli i ulja, pa vodom zakuhati jufku. Nakon desetak minuta jufku podijeliti na 10 dijelova i od svakog napraviti male jufke. Ponovo ostaviti jufke da odstoje desetak minuta i svaku razviti oklagijom otprilike u veličini malog tanjura.

Ako je problem praviti jufku, možete kupiti i gotove, pa ih rezati na trakice i motati buredžike.

Otopiti maslo i puter pa svaku jufku namazati. Tako namazane jufke složiti jednu na drugu po pet komada. Kad jufke malo odstoje ponovo ih razviti valjkom (olagijom) u pravougaoni oblik (naravno 5 jufki zajedno) i isjeći ih nožem na kocke odprilike 6×6 cm.

Na svaku kocku u sredinu staviti pripremljeni fil i zatvarati buredžike podižući krajeve prema sredini.

Kad završite sa jednom jufkom isto uraditi i sa drugom, buredžike složiti u tepsiju pomastiti i peći oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 250C,  s tim što nakon desetak minuta smanjite rernu na oko 220C stepeni.

Kad su buredžici pečeni zalijete ih prelivom. Još malo pomastite preko toga i vratite u rernu 3-4 minute.

Prijatno!

NEMA KOMENTARA