Recept za knedle sa šljivama: Lako, a ukusno

Radiosarajevo.ba
Recept za knedle sa šljivama: Lako, a ukusno
Foto: Screenshoot / Knedle

Vrijeme je kada se šljive uveliko nalaze na tezgama prodavača na pijacama, trebali biste to iskoristiti jer je šljiva jako bogata vitaminima.

Za vas slijedi jedan recept koji biste mogli iprobati, drugačiji je od drugih recepta za knedle sa šljivama jer u njemu nema uobičajenog posla oko guljenja i kuhanja krompira.

Potrebno je:

1/2 litre mlijeka
250 g griza
1 jaje
1 kašika šećera
pakovanje prezli
šljive
1/2 praška za pecivo
malo ulja za kuhanje
oštro brašno po potrebi

Priprema:

Mlijeko zasladite kašikom šećera, pa u njemu skuhajte griz. Ostavite ga da se ohladi, a potom mu dodajte jaje, brašna tek toliko da možete da razvaljate brašno i prašak za pecivo.

Radnu površinu pospite brašnom a onda tijesto oblikujte u valjkastu smjesu. Sijecite taj valjak na parčiće od oko 5cm širine i od njih napravite krugove.

U sredinu svakog kruga stavite pola ili cijelu šljivu, po vašem ukusu, pa onda zatvorite knedlu.

Pustite vodu da se kuha i u nju sipajte malo ulja. Tek kada voda proključa unutra ubacujte knedle, a kada se pojave na površini, ostavite ih da se kuhaju još nekih pet minuta.

U međuvremenu propržite prezle pa gotove knedle čim izvadite iz vode uvaljajte od njih. Po želji ih možete posuti i šećerom i to je to - nikad lakše knedle spremne su za serviranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije