Recept kojem nećete odoljeti: Ružice s Mazom

Radiosarajevo.ba
Recept kojem nećete odoljeti: Ružice s Mazom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Detalj sa današnje prezentacije MAZA-e

Bajram je u BiH nezamisliv bez baklave, pa ste sigurno i za ovaj Ramazanski bajram napravili baklavu po tradicionalnoj recepturi.

Najbolji recept za kraljicu bajramske trpeze - baklavu

No i ružice su tradicionalni bosanski kolač, koji se najčešće priprema za ovaj vjerski praznik.  Iako priprema ružica nije zahtjevna, potrebno je zaista imati vrhunske orahe i lješnjake ili neke druge orašide, pripremiti dobru agdu, te pravilno ispeći ružice. Svi ovi faktori ponajviše imaju uticaja na konačni fantastični rezultat.

Iako su ružice zaljeveni kolač, kombinacija oraha, lješnjaka te čokolade, u hrskavom omotaču je itekako spoj ukusnog i primamljivog.

Sigurno ste već pripremili baklavu ili neki drugi kolač za Bajram, no drugog dana ili nakon praznika možete se počastiti čokoladnim ružicama sa najukusnijim namazom - Mazom koja se proizvodi u BiH.

Iako ste se možda zasitili kolača za bajramske praznike, ovom receptu nećete moći odoljeti.

Potrebni sastojci:

  • 1 pakovanje kora za baklavu i kolače ( 450 grama);
  • 700-800 grama oraha i lješnjaka ili nekih drugih orašastih plodova;
  • pakovanje Maze
  • 250 grama maslaca.

za agdu:

  • 800 grama šećera;
  • 800 ml vode;
  • 1 limun;

Orahe očistiti i samljeti. Dio oraha možemo skroz usitniti, a dio ostaviti malo krupnije. Lješnjake prepržiti 10-tak minuta na 170 stepeni, oguliti ih, te samljeti. Na ovaj način tostiranja lješnjaka dobiti ćemo maksimalnu aromu.

Od navedenih sastojaka dobije se jedan veliki pleh ružica. Pravimo dvije rolade ružica.

Za svaku roladu je potrebno pet listova kore. Bitno da listići kore nisu ispucali, kako bi nam bilo lakše rolati ružice. Stavimo 250 grama kvalitetnog maslaca da se rastopi, pripremimo podlogu za rad, te stavimo prvi list kore.

List kore premažemo rastopljenim maslacem. Koristimo silikonsku četkicu da listove kore premažemo maslacem. Obilato pospemo smjesu oraha i lješnjaka, te dodamo Mazu. Kada smo posuli prvu koru stavljamo sljedeću, ali odmaknemo za 1-1.5 cm od kraja, te ponovimo postupak – prvo premažemo cijelu koru rastopljenim maslacem, a zatim opet posipamo orasima, lješnjacima i čokoladom.

Ukupno je potrebno četiri puta ponoviti isti postupak. Kada smo naslagali četiri kore, premazane rastopljenim maslacem i popunjene filom – oraha, lješnjaka i čokoladom, zarolamo roladu ružica, počnemo sa suprotnim krajem od onog gdje smo ostavljali razmak od 1-1.5 cm od krajeva.

Kada smo napravili prvu roladu, uzmemo još jedan list kore, premažemo ga rastopljenim maslacem, te stavimo na jedan kraj roladu, i opet zarolamo. Ovaj list kore će nam omogućiti lakše rezanje ružica.

Ponovimo postupak i napravimo još jednu roladu. U veliki pleh koji smo podmazali rastopljenim maslacem, redamo izrezane ružice, otprilike 1.5 cm širine. Ostatak rastopljenog maslaca rasporedimo ravnomjerno po ružicama.

Uzmemo još jedan list kore te prekrijemo pleh. Na ovaj način čemo spriječiti da nam ružice izgore, te će dobiti zlatnu boju tokom pečenja. Ružice pečemo na 170 stepeni 30 minuta.

U međuvremenu, dok se ružice peku, pripremamo agdu. U šerpu stavimo 800 ml vode i 800 grama šećera. Kada agda provri dodamo sok jednog limuna i još nastavimo malo kuhati. Ružice izvadimo iz pećnice, sklonimo list kore koji smo stavili na vrh, te zalijemo ih vrelom agdom. Ružice zalijevamo postepeno, kašika po kašika agde za svaku ružicu.

Za ovakvu pripremu ružica ukupno je potrebno dva puta po pet listova kore, i još jedna dodatna za prekrivanje ružica tokom pečenja. Također, možete u smjesu oraha i lješnjaka dodati prezlu, bademe ili pistacije po želji, piše Supermamka.

Ružice sa orasima, lješnjacima i čokoladom, pripremljene na gore navedeni način  su fenomenalnog okusa, okusa koji se pamti. Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije