Razlozi zbog kojih nam pojačano opada kosa

Radiosarajevo.ba
Razlozi zbog kojih nam pojačano opada kosa
Pixabay / Ilustracija
U prosjeku, svakog dana gubimo do 100 vlasi na dan.

Sve preko stotinu vlasi na dan, u periodu dužem od dva-tri mjeseca, bi već trebalo da vas zabrine. U nastavku vam donosimo razloge zbog kojih bi vam kosa mogla opadati.

Jesen

Pojačano izlaganje sunčevim zracima tokom ljeta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mjesecima, a baš zbog toga ona u jesen pojačano ispada. U oktobru i novembru se formiraju novi folikuli koji će zamjeniti stare dlake, a takve faze obično traju oko šest sedmica.

Friziranje

Kosa ima svoj životni ciklus: rast, odmaranje i opadanje. Kada je pod konstantnim stresom, životni ciklus kose se omete i ona mnogo brže dolazi u fazu opadanja. Takođe, kosi ne prija ni kada je non-stop vezana, kad se previše fenira i “muči” kojekakvim hemijskim sredstvima. Pustite je makar ponekad da se odmori.

Trudnoća

Gubitak kose je češći nakon porođaja nego tokom trudnoće. Porođaj je poprilično stresan događaj, a žene nagli gubitak kose počnu da primjećuju tek dva do tri mjeseca nakon porođaja.

Previše vitamina A

Putem ishrane je teško prekomjerno unositi vitamin A. Obično se ovaj problem dešava kod djevojaka koje uzimaju suplemente, posebno beta-karoten za brže “crnjenje” tokom sunčanja. 

Hormoni

Prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula, nagle hormonske promjene koje se dešavaju zbog raznih faktora (trudnoća, menopauza) mogu uzrokovati gubitak kose, a vjerovatnoća je još veća ako u porodici imate slučajeva preranog gubitka kose.

Stres

U odnosu na fizički stres, emocionalni stres daleko rjeđe izaziva gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može da izazove preuranjeni gubitak kose.

Anemija

Svaka deseta žena uzrasta od 20 do 49 godina pati od manjka gvožđa u krvi (što je najčešći oblik anemije). Anemija u većini slučajeva uzrokuje slabljenje kose, kao i njeno opadanje. Sve se to možete spriječiti adekvatnim unosom gvožđa.

Naglo mršavljenje

Nagli gubitak kilograma je jedan oblik fizičke traume koji može uzrokovati slabljenje kose i njeno opadanje. Nemate pretjeranog razloga za brigu jer će se nakon gubitka kilograma u periodu od šest mjeseci kosa oporaviti.

Godine

Nije neuobičajeno da vidimo ženu u pedesetim ili šezdesetim godinama života s oslabljenom i prorjeđenim vlasištem. Stručnjaci nisu sigurni zašto se ovo dešava, ali vjeruju da vodeću ulogu imajuhormonske promjene tokom menopauze. Srećom, istraživanja su pokazala da se gubitak kose, uzrokovan starenjem, u velikoj mjeri može da se spriječi pravilnom ishranom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije