Ramazanski specijalitet: Kako u Prizrenu prave pečene pitarke

Anadolija
Ramazanski specijalitet: Kako u Prizrenu prave pečene pitarke
/ Foto: Anadolija
Ajdar Qolaku, s peškirom oko vrata, stavlja oblikovano tijesto s jajima, mekim sirom (kako ga zovu điza), pršutom i još nekim dodacima, u pećnicu na temperaturi od 300 do 400 stepeni Celzijusovih.

Nakon dva minuta vadi pečene pitarke ili ramazanske, kako se još popularno zovu, jer se spremaju samo u toku ovog svetog muslimanskog mjeseca, a i samo u 3-4 od 50-ak pekara u Prizrenu, historijskom gradu na jugu Kosova.

Iza Qolakua, desetak mušterija čeka da dobije svoje pitarke za koje su sami donijeli pomenute dodatke. Qolaku, koji je pekar 30-ak godina, zanat je učio od oca, a on od njegovog oca, i tako četiri posljednje generacije.

On ponovo u pećnicu, koja se zagrijeva isključivo na drva, uz pomoć pekarske lopate stavlja novu turu i tako od 18 do 20 sati ispeče između 1.500 do 2.000 komada specijaliteta kojeg vole svi Prizrenci.

Pitarke i danas traže mnogi koji su se odselili iz grada i žive diljem Balkana, računajući i pravoslavce, a nerijetko ispred pekare navrate i pripadnici KFOR-a da ih kupe. 

"Pitarke u Bosni zovu i pitice ili lepinje (somun), samo što se naše malo razlikuju od njih zbog raznih dodataka. Suština je u pečenju isključivo na drva", kaže Ajdar, koji na svaka dva minuta iz pečnice vadi pecivo i baca na ogromni drveni sto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije