Pušenje nas poružnjuje: Koža postaje starija, siva i osjetljiva

Radiosarajevo.ba
Pušenje nas poružnjuje: Koža postaje starija, siva i osjetljiva
Foto: Ilustracija / Cigarete

Pušenje bitno utječe na fizički izgled, a manje je poznato da pušenje smanjuje količinu kisika koju dobiva koža, zbog čega ubrzava proces starenja pa počinje izgledati sivo i izmoreno.

I obrnuto: prestanak pušenja bio bi prilika da započne proces rehidracije kože te da joj pomalo vratite zdravlje i svjež izgled.

Ako se tokom noći ne naspavate dobro, to će se često već iduće jutro odraziti na koži ispod očiju, ali ako ste pušač, imate četiri puta veći rizik od toga da nećete spavati mirno, a time i da se vrećice ispod očiju pojave i zadrže - trajno.

cigara_cigareta_pusenje.jpg - undefined

Vjerovali ili ne, uzrok je zapravo u padu razine nikotina u tijelu tokom noći. Ako često ne spavate, vrećice ispod očiju se sve teže povlače i umjesto toga postaju sve veće.

Pušenje može ubrzati proces starenja vaše kože, što pridonosi nastanku bora. Što više cigareta popušite tokom dana te što duže pušite, to je veći rizik od pojave bora. Pritom je rana oštećenja kože uslijed pušenja teško uočiti, odnosno vidjet ćete ih tek kad već bude kasno za zaustavljanje tog procesa.

Bore nastaju zato što nikotin može prouzročiti sužavanje krvnih žila u slojevima kože, što ograničava protok krvi i dovodi do toga da koža ne dobiva kisik i hranjive tvari koje su joj potrebne da bi se hranila i hidrirala.

Nikotin u cigaretnom dimu ne samo da boji zube u žuto i smeđe već se zavlači u prste i nokte, što prati i vrlo neugodan miris. Nikotin se apsorbira kroz kožu i sluznicu usta i nosa. Čak i ako vam se čini da trljanje prstiju polovicom limuna može otkloniti žute mrlje i miris, te da žvakanje žvakaće gume može otkloniti neugodan dah po cigaretama, to dugoročno neće riješiti problem.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Zacjeljivanje rane ovisi i o tome koliko kisika tkivo dobiva. Kako pušenje sužava krvne žile, smanjuje i dovod kisika u tkivo, pa kod svake operacije kao što je vađenje zuba, uklanjanje madeža i slično, pušačima treba više vremena da zacijele.

Vaša koža uz odgovarajuću njegu može doslovno blistati, ali, ako pušite, i uz najbolju moguću njegu, s vremenom će izgledati sivo i ispijeno. Dim cigarete sadrži ugljični monoksid koji zauzima mjesto kisika u koži, te troši vrijedne nutrijente koji su vrlo važni za njeno zdravlje, poput vitamina C, koji popravlja oštećenja na koži i pomaže joj da se obnovi.

Djeca prvu cigaretu zapale prije 13. godine - undefined

Foto: Arhiv: Djeca prvu cigaretu zapale prije 13. godine

Sitne linije oko usana koje nastaju dok pušimo s vremenom postaju sve vidljivije, ali ne završava sve s time: dim cigarete stanjuje kožu i na vašem čelu, oko očiju, te na vratu i dekolteu, odnosno ubrzava se proces starenja kože. Jedna je studija pokazala da pušači stare brže, tako da u prosjeku izgledaju oko 2 godine stariji od svojih vršnjaka koji su nepušači, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije