Promijenite frizuru: Kako kosa može biti kriva za ubrzano starenje

Radiosarajevo.ba
Promijenite frizuru: Kako kosa može biti kriva za ubrzano starenje
Foto: Depositphotos / Ilustracija

Kosa je vrlo bitna gotovo svakoj ženi, bez obizira na dob.

Ipak, kako vrijeme odmiče, mnoge žene svoju kosu stavljaju u drugi plan, a proces starenja spriječavaju posvećivanjem koži lica te odlascima na raznorazne anti-age tretmane.

Iako se čini kako jednostavna duga ili kratka frizura ne može puno utjecati na 'postarivanje', čini se kako ona ponekad može biti presudna te vašem izgledu nadodati i do deset godina.

PREDUGA KOSA

Mnogi bi se složili kako duga kosa može pomladiti žene, to nije slučaj ukoliko je riječ o predugoj kosi. Iako je zdrava i njegovana, duga kosa može biti problematična zbog jačeg otpadanja koje se javlja iza 40. godine, a i teže je prikriti sijede koje se na dugoj kosi jasnije vide. Također, ako se često nosi podignuta u rep ili punđu, brže se ošteti što dodaje dodatne godine vašem izgledu. Stručnjaci preporučaju dužinu do ključne kosti koja najviše laska ženama u 30-im i 40-im godinama, a vrlo ju je jednostavno održavati. Osim toga, njom se lako može manipulirati te pogoduje izradi različitih frizura, piše Story.hr.

PREKRATKA KOSA

Baš kao i preduga kosa, i ona prekratka može vašem licu dodati nekoliko godina. To se događa jer je naglasak na licu, a ukoliko je ono već sada 'ukrašeno' neželjenim borama, one još više dolaze do izražaja kada nema kose koja uokviruje rubove lica. Ako ste pobornica kratke kose, svakako se usudite isprobati kovrčave frizure koje osvježavaju lice i daju mladenački štih vašem izgledu. 

Ilsutracija - undefined

Instagram: Ilsutracija

NJEGUJETE ISTU FRIZURU GODINAMA

Ako svoju garderobu s godinama gotovo kompletno mijenjamo, zašto ne činimo isto i sa svojom frizurom? Naime, sve one žene koje već 20 godina nose istu frizuru u nadi da će tako izgledati svježe kao i u mlađim danima, prevarile su se. Trendovi se mijenjaju, a s godinama svoj stil i odjeću prilagođavamo njima. Isto je poželjno učiniti i s kosom te ju prilagoditi modernijim varijantama omiljene frizure, dužine ili oblika. Na taj način ćete otpisati nekoliko godina sa svog lica.

BEŽIVOTNA KOSA

Starenje je nemoguće zaustaviti, ali suhu i beživotnu kosu je. Upravo takva kosa može vam dodati i do 10 godina. Upotreba prirodnih preparata ili namirnica koje gotovo svatko od nas ima kod kuće može dati novo ruho vašoj kosi i time skinuti godine s lica. Maslinovo ulje, kokosovo ulje, jaja, pivo i banane idealne su namirnice za izradu maski za kosu unutar vlastitog doma, a ne zahtjevaju puno vremena i truda. Na taj način vaša će se kosa oporaviti, bit će sjajnija te će vas pomladiti. 

PRETAMNA KOSA

Koliko god voljeli tamnu kosu, s godinama upravo ona može biti glavni krivac zbog kojeg izgledate starije. Ako njegujete crnu ili tamnosmeđu kosu, svoju boju posvijetlite za jednu ili dvije nijanse kako biste zadržali omiljenu boju, a ujedno osvježili svoj izgled. Ukoliko je vaš izbor neka iz palete crvenih, svakako prionite onim žarkim ili bakrenim, a ne tamnocrvenima jer izgledaju modernije i skidaju godine s lica. Ova minimalna promjena će vas oduševiti, a okolina će se pitati što ste to promijenili da izgledate tako svježe iako na prvu možda neće primijetiti kako riječ o boji kose, savjetuje Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije