Indonezija / Primijećena i u Jadranu: Dvije osobe umrle nakon što su jele ribu otrovnicu

10. 02. 2019. u 21:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:22

Dvije osobe su preminule, a dvije su hospitalizovane nakon što su u Indoneziji konzumirale otrovnu ribu iz porodice napuhača.

Indonežanski mediji javili su kako se četveročlana porodica iz Probolinggoa, Istočna Java, otrovala nakon što je jela ribu koju trebaju pripremati izrazito stručni šefovi kuhinje.

Članovima porodice nedugo nakon objeda je pozlilo zbog čega su zatražili medicinsku pomoć. Roditelji su preminuli, a djeca su još uvijek na liječenju.

Napuhače su porodica otrovnih riba iz reda četvereozupki po kojoj je cijeli red dobio ime. Ovo ime dobile su po svojstvu što se mogu napuhati poput balona, pa su u engleskom jeziku poznate i kao balloonfish, blowfish, bubblefish. Porodica se sastoji od 26 rodova

U Japanu se ova riba se smatra delikatesom, ali samo certificirani fugu kuhari je mogu pripremiti za konzumaciju jer je izrazito otrovna i neprikladna priprema može dovesti do smrti.

U Jadranu je 2012. godine po prvi put utvrđeno prisustvo ove invazivne porodice. Primjerak vrste Lagocephalus sceleratus, srebrenopruge napuhače, dugačak 66 cm uhvaćen je u blizini otoka Jakljana.

NEMA KOMENTARA