Prevencija karcinoma dojke: Savjeti doktorice Angeline Jolie

Radiosarajevo.ba
Prevencija karcinoma dojke: Savjeti doktorice Angeline Jolie
EPA / Arhiv
Poznati hirurg, stručnjakinja za karcinom dojke, dr. Kristi Funk, koja je liječila Angelinu Jolie, podijelila je nekoliko jednostavnih savjeta i trikova kako možete smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Kristi Funk govorila je o karcinomu dojke u američkom showu Good Morning America.

Prvo se osvrnula na mišljenje da je karcinom dojke nasljedan. "Ako pitate pacijente s karcinom dojke, je li neko u njihovoj porodici imao ili ima karcinom dojke, 85 posto će odgovoriti ne", rekla je.

Širom svijeta ove godine dijagnosticirano je 1,7 miliona invazivnih karcinoma dojke, a po njenim riječima više od milion njih moglo se spriječiti ili staviti pod kontrolu: "Sve počinje s ishranom: dijeta, prehrana, tjelovježba, pretilost, alkohol - na to možemo utjecati."

Kristi Funk navela je ove savjeta za prevenciju raka dojke:

1. Jedite kupusasto povrće - cvjetača, brokula, kelj i kupus su majstori u traženju i uništavanju stanica raka, a brokula je superheroj.

2. Jedite bobice bogate antioksidantima -  jagode, borovnice, maline i kupine, bogate su antioksidansima i fitonutrijenima.

3. Uvrstite u prehranu više kurkume - kurkuma je superhrana za zdravlje vaših dojki. Glavni aktivni sastojak je kurkumin, koji je dobar u borbi protiv raka.

4. Indijski ogrozd ili AMLA, koji dolazi i u prahu, ima najveću koncentraciju antioksidansa od svih namirnica.

5. Jedite više proizvoda od soje - Funk je razbila mit da soja nije dobra za pacijente s karcinom dojke. Rekla je da studije, od 2009. godine, pokazuju da soja ima anti-estrogen, koji se koristi za liječenje karcinoma dojke. Zbog toga su, po njoj, tempeh, tofu i sojino mlijeko, dobri za zdravlje dojki.

6. Neka vaš dom bude pun biljaka - biljke apsorbiraju toksine iz zraka pa je dobro da u kućanstvu imate različite vrste.

7. Jedite više gljiva jer su pune hranjivih tvari.

8. Držite se 'normalnih' sapuna - antibakterijski sapun može povećati rizik od unosa toksina.

9. Redovno usisavajte i brišite prašinu - kako bi smanjili broj toksina u zraku, redovito čišćenje prašine i usisavanje vašeg doma važan je korak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije