Pretjerani unos soli kriv za zadržavanja vode u stomaku

Radiosarajevo.ba
Pretjerani unos soli kriv za zadržavanja vode u stomaku
Kod žena uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u neuravnoteženosti hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze.

No pretjerani unos soli, odnosno natrija iz soli i nedovoljan unos kalija jedan su od glavnih krivaca za osjećaj nadutosti i zadržavanje vode u području stomaka i ekstremiteta.

Naime, pretjeran unos natrija ima za posljedicu koncentriranje izvanstaničnih tekućina što podražava specijalne receptore u hipotalamusu, rezultat podražaja je javljanje osjeta žeđi (što uvjetuje povećan unos vode) i izlučivanje tzv. antidiuretskog hormona (ADH).

Samo ime hormona govori nam o njegovog ulozi –ADH uzrokuje povećano bubrežno zadržavanje vode, pa se, stoga, vrlo malo vode gubi mokraćom.

Oba učinka povećavaju volumen izvanstanične tekućine i time smanjuju njezinu koncentraciju, sve dok ona ne postane opet normalna. Posljedica navedenog mehanizma poznata je kao 'zadržavanje vode'. Obrnuto, ako izvanstanična tekućina postane previše razrijeđena, stvara se manje ADH pa se voda gubi u većoj količini i koncentracija tjelesnih tekućina se opet normalizira.

Glavni krivci

Sol je mineral sastavljen od dva elementa: natrija i klora. Iako je klor zastupljeniji, natrij je taj koji zahtijeva pažnju jer je čvrsto povezan s kolanjem vode u tijelu, što se u praksi očituje željom za uzimanjem povećane količine vode nakon slanih jela.

Drugim riječima, namirnice koje obiluju sa soli mogu dovesti do učinka zadržavanja vode, pa pazite:

- Suhomesnati proizvodi
- Soljena riba
- Konzervirane namirnice
- Čips
- Slani kikiriki i ostale grickalice
- Slani sirevi
- Procesirana hrana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije