Pretilost opasnija za muškarce nego za žene

Fena
Pretilost opasnija za muškarce nego za žene
Pixabay / Ilustracija
Posljedice prekomjerne težine ili pretilosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje nerijetko završavaju preuranjenom smrću.

Ovo je pokazalo najveće istraživanje o povezanosti pretilosti i preuranjene smrti čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet. 

Naučnici koji su proveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, no podsjećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su pretili muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i više razine opasnih masnoća u jetri, prenose mediji.  

Istraživanje je pokazalo da je, uz pušenje, pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike.

Riječ je o dosad najvećoj studiji ovog tipa. Naučnici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija provedenih diljem svijeta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri miliona ljudi, precizira Lancet. 

Ustanovljeno je da su pretili muškarci za 29 posto u većoj opasnosti od preuranjene smrti, a to znači prije sedamdesete godine života, u odnosu na one normalne tjelesne težine kod kojih taj postotak iznosi 19 posto.

Rizik od preuranjene smrti za umjereno debele žene u Sjevernoj Americi iznosi 14,6 posto u odnosu na 11 posto kod žena normalne tjelesne težine. 

"Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Europi i u Sjevernoj Americi, a pušači moraju biti svjesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 posto ako prestanu pušiti", kazao je Richard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom sveučilištu.

"No zabrinjava podatak po kojemu su prekomjerna težina i pretilost u Europi i Sjevernoj Americi općenito gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svijetu", upozorio je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije