Preskače li vas u prsima? Evo šta raditi kad imate "sindrom blagdanskog srca"

Radiosarajevo.ba
Preskače li vas u prsima? Evo šta raditi kad imate "sindrom blagdanskog srca"
Arhiv / Ilustracija

Bliže nam se božićni blagdani, ali euforija zbog okićenih ulica i domova, praznika i druženja s porodicom garnirana je kod mnogih - prejedanjem. Tomu dodajte i konzumaciju alkohola, dovoljno da nastane problem.

Druženja i obilaženja adventskih kućica nezamisliva su gotovo bez koje kapi alkohola, a kombinacija slane i prezačinjene hrane i pića dovodi do pojave nevinog naziva i teških simptoma. Riječ je o "sindromu blagdanskog srca", ako ćemo doslovno prevesti termin "holiday heart syndrome" koji su američki ljekari utvrdili još davne 1978. godine.

Radi se o tome da su tokom božićnih praznika znali zabilježiti veći broj pacijenata s istim ili sličnim simptomima - neobično "podrhtavanje" u prsima, popraćeno ponekad mantavicama i vrtoglavicama, kraćim dahom, umorom i boli u prsima, piše CNN.

U skupini aritmija (poremećaji srčanoga ritma) najčešća je upravo fibrilacija atrija, a glavni simptom upravo je osjećaj podrhtavanja u prsima. Ukoliko se stanje ne tretira na vrijeme i tokom dužeg perioda, može doći do nastajanja krvnih ugrušaka koji dovode do udara i drugih komplikacija kad su u pitanju bolesti srca.

A iako su blagdani vrijeme kada bi oni koji pate od problema sa srcem i krvnim žilama trebali biti posebno oprezni, fibrilacija atrija događa se najčešće potpuno zdravim pojedincima.

"Ovo stanje je karakteristično upravo za ljude koji ne pate od bolesti srca", potvrđuje za CNN kardiolog Kevin Campbell. "Smatra se da je ova blagdanska pojava povezana s prekomjernim uživanjem u alkoholu", dodaje on i tumači kako veće količine alkoholnih pića mogu promijeniti razinu elektrolita u krvi, pa i utjecati na pojačano otpuštanje hormona stresa - adrenalina i kortizola. 

Trenutačne smjernice umjerene konzumacije su jedno piće na dan za žene i dva za muškarce. Prilično je jednostavno zaključiti da se te razine debelo premaše tokom praznika.

Pogotovo je spomenuto opasno za one koji se bore s povišenim krvnim pritiskom. Svojim pacijentima s hipertenzijom spomenuti ljekari savjetuju ponajprije da pripaze jer im je konzumacija alkohola samo može dodatno povisiti.

Ako iskusite neki od gore spomenutih simptoma, posjetite ljekara. Pogotovo ako se oni ponavljaju.

Dodatni savjeti:

- ukoliko znate da ćete popiti malo više, pobrinite se da pijete dosta vode

- budite umjereni i u hrani koju konzumirate

- izbjegavajte stres

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije