Prepoznajte lažova u samo pet sekundi

Radiosarajevo.ba
Prepoznajte lažova u samo pet sekundi
Foto:Pixabay / Ilustracija
Ukoliko čovjek u nevolji laže i to je jedini način da u datom trenutku zaštiti i sebe i druge, onda to i nije za (veliku) osudu.

Međutim, istina je da mnogi izgovarjau, pa i misle lažno, iz potpuno neopravdanih razloga.

Laž je interesantna i psiholozima, ali i sociolozima. U nastavku pročitajte savjete stručnjaka i saznajte kako prepoznati osobu koja laže.

Ako niste sigurni da li vam neko laže obratite pažnju na znakove poput povišenog tona, vrpoljenje, nagli pad samopouzdanja ili dodirivanje lica.

Jednostavno je za primjetiti, a to su jasni znakovi da neko ne govori istinu.

Zapanjujuće je da je potrebno samo pet sekundi da čovjek raspozna da li mu neko laže.  Stručnjakinja za biheviorizam, Grazina Fechner, za Daily Mail je otkrila koji su znakovi laganja i kako se suprotstaviti ljudima za koje znate da lažu.

Dodirivanje lica, vrpoljenje i visoki tonovi u govoru su dobri indikatori da neko ne govori istinu. Drugi način kako lako otkriti da neko laže je promjena u njegovom stavu. Ako odjednom neko zauzme odbrambeni stav, a samopouzdanje kao da mu lapi, to je prilično siguran znak da laže.

Fechner napominje da kompulzivni lažljivci uglavnom dijele slične osobine ličnosti.

„Jako su samopouzdani, a samopouzdanje im se bazira na tome što lažu stalno i uvjereni su da su dobri u tome“, pojasnila je Fechner.

Uz to,  osobe koje ne govore istinu jako su dobri glumci.

Domišljati su i brzo će se snaći u svakoj situaciji, jako dobro procjenjuju ljude oko sebe i imaju fantastično sjećanje, koje stalno vježbaju budući da moraju pamtiti laži koje su rekli. Oni konstantno nadopunjuju svoje priče, laži, i s vremenom postanu jako dobri glumci. Laži su njihov svijet, i oni iskreno vjeruju u svoje laži“, objašnjava Fechner.

Napominje da kompulzivni lažljivci ne lažu s ciljem da obmane nekog, oni to rade automatski i stvarno vjeruju u svoje laži. Prije nego što se iko odluči suočit s lažljivcem, Fechner smatra da je jako bitno uzeti u obzir njihov odnos, pitati i provjeriti prije ikakvih optužbi, imati dokaze i čvrsto stajati uz to što radite i govorite.

Ako vam je taj čovjek jako važan u životu, suočite se s njim čim saznate da laže. Ako to ne napravite, to bi moglo utjecati na vaš odnos. S vremenom vas znanje da druga osoba laže može početi kopkati, počet ćete preispitivati sve što ona kaže, a povjerenje će u potpunosti nestati“, objašnjava Fechner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije