Preminuo je najstariji brico na svijetu Anthony Mancinelli

Radiosarajevo.ba
Preminuo je najstariji brico na svijetu Anthony Mancinelli
Foto: Twitter / Anthony Mancinelli

Najstariji brico na svijetu Anthony Mancinelli preminuo je u 108. godini, piše portal Unilad.

Ranije u toku septembra, Mancinelli je obilježio 96 godina rada. Kako je kazao njegov sin Robert, nikada se nije penzionisao i uvijek je imao strast da radi ovaj posao.

Prošle godine, Anthony je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kao najstariji berberin u svijetu.

Rođen je 2. marta 1911. godine u Italiji. U Sjedinjene Američke Države je migrirao zajedno sa svojim roditeljima kada je imao osam godina.

Sa 11 godina je počeo raditi kao brico. Tako je zarađivao za porodicu. Već sa 12 godina radio je puno radno vrijeme.

Iz Guinnessa su podsjetili:

"Gospodin Mancinelli je rođen u italijanskom Montemiloneu, Potenzi. Kada je imao osam godina migrirao je sa svojom porodicom u Sjedinjene Američke Države. U New York je došao 12. septembra 1919. godine. Njegov otac je izdržavao suprugu i osmero djece sa 25 dolara (više od 44 marke). Sa 11 godina, Anthony je počeo raditi u brijačnici. U 12. godini počinje raditi puno radno vrijeme."

Njegov sin Robert je istakao da je njegov otac "volio svoje posao" i da je "svako njega volio". Tvrdi da je bio poznat u cijelom svijetu.

Robert je naglasio je Anthony bio zdrav tokom cijelog života i da mu je ove godine dijagnosticiran rak. Uprkos tome, nije se želio penzionisati.

Kada je počeo raditi ovaj posao, zarađivao je 25 centi (više od 0,44 marke). Nedugo prije smrti, njegova usluga je koštala 19 dolara (više od 34 marke). Radio je u berbernici Fantastic Cuts smještenoj u New Windsoru.

Vlasnica berbernice Jane Dinezza za CNN je kazala:

"On je legenda. Jedna od televizijskih stanica me pitala ko će raditi umjesto njega. Nisam razmišljala o tome. Da li ga neko može zamijeniti? - Ne može."

Istakla je da namjerava stolicu, koja je pripadala Anthonyju, zadržati praznom odnosno da je neće ustupiti nekome drugom, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije