Prehrana na skijanju, alkohol morate izbjegavati

Radiosarajevo.ba
Prehrana na skijanju, alkohol morate izbjegavati

Skijanje je sport kojim se troši pozamašan broj kalorija na sat. Umjerenim skijanjem troši se približno 450 kcal na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši više, čak i do 900 kcal.

Zbog cjelodnevnog boravka na svježem zraku i hladnoći, tijelo troši više energije da bi se ugrijalo i učinkovitije sagorijeva unesene kalorije. Stoga se na skijalištima tradicionalno jede kaloričnija hrana. Kobasice, pommes frittes, topla variva, juhe, grah...samo su dio skijaškog jelovnika.

Ipak, prema nutricionističkim postulatima, za skijanje kao i za sve druge sportove kojima se troši mnogo kalorija, vrlo su važni ugljikohidrati i to oni složeni. Pojednostavljeno, tjestenina koja se učestalo konzumira na skijanju osim što je praktična namirnica, osigurava tijelu potrebnu energiju i pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu. Osim tjestenine, hrana bogata ugljikohidratima je i hljeb od cjelovitog brašna, riža, razne žitarice, muesli i brojne prerađevine od žiarica.

Vrlo je važno redovito konzumirati doručak i ponijeti male zalihe hranjivih međuobroka na skijalište. Kao praktični međuobroci mogu poslužiti orašasti plodovi, sušeno voće, muesli i energetske pločice, čokoladice i sportski napitci. Krenete li na skijanje gladni, moguća je pojava slabosti i vrtoglavice, što dodatno potiče razrijeđeni zrak, posebice ako se radi o većim nadmorskim visinama.

Na skijaškim stazama vrijedi zakon o 0,0 promila alkohola, međutim, mnogi se skijaši u vrijeme predaha od skijanja „griju“ kuhanim vinom, punčem, rakijama i sličnim alkoholnim pićima. Valja istaknuti da je službeni stav stručnjaka kako alkohol valja u potpunosti izbjegavati tokom skijanja. Iako se alkohol čini kao idealno piće za hladne zimske dane, on zapravo smanjuje tjelesnu temperaturu neovisno o vanjskoj temperaturi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije