Prehrambena revolucija: Stvoren luk koji ne izaziva suze i loš zadah

Radiosarajevo.ba
Prehrambena revolucija: Stvoren luk koji ne izaziva suze i loš zadah
Ako ste ikad pripremali luk u kuhinji onda znate da je to jedan od napornijih kulinarskih poslova. Svi kuhari se slažu u jednom, a to je da luk svaki put napuni oči suzama i osim nošenja zaštitnih naočala do sada nije postojalo adekvatno rješenje.

Ipak, naučnici i farmeri iz SAD su došli do rješenja za ovaj problem, koji već decenijama muči kulinarske majstore i zajedničkim snagama su stvorili luk koji ne izaziva suze, prenosi Washington Post.

Novi proizvod nosi naziv Sunion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka, na kojem su naučnici radili na farmama u Nevadi i Washingtonu još od 1980. godine.

Tvorci novog povrća ističu da se potrošači ne moraju brinuti za kvalitet njihovog novog proizvoda jer ova nova biljka sadrži sve ukuse kao i obični luk, osim što ne izaziva suze tokom pripremanja i eliminiran je neugodni zadah koji ostaje nakon konzumiranja standardnog luka.

Kod rezanja običnog luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Kad on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina, što uzrokuje peckanje. Kako nervni završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje signal zbog kojeg poteku suze zaštitnice. Ono što je interesantno je da kod običnog luka ove supstance postaju jače ako je luk duže vremena skladišten, a kuvari se slažu s ovim podatkom i dodaju da što duže luk stoji - on će vam natjerati veće suze na oči.

Kod novog proizvoda, luka Sunion, ova pojava je potpuno neutralizirana i što duže stoji u skladištu efekat suza u očima je sve manji.

Ovaj novi luk se već nalazi na američkom tržištu, te su potvrđene izjave naučnika da novi luk ne izaziva suze i ne ostavlja neprijatan zadah, a opet je zadržao isti ukus. Neki od njih su istaknuli da je toliko ukusan da bi se mogao konzumirati kao kokice.

Nažalost, za ostale ljubitelje ove zdrave namirnice, novi Sunion luk se trenutno može nabaviti isključivo u Nevadi i Washingtonu. Tvorci ovog proizvoda ističu da su trenutno pokrenuti veliki napori da se nova namirnica nađe na policama supermarketa širom planete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije