Novo otkriće: Depresija bi se mogla liječiti tabletama protiv bolova

Radiosarajevo.ba
Novo otkriće: Depresija bi se mogla liječiti tabletama protiv bolova
Pixabay / Ilustracija

Tablete protiv bolova, statini i kapsule s ribljim uljima mogu pomoći u liječenju depresije, posebno ako se uzimaju zajedno s antidepresivima, tvrde stručnjaci.

Novo istraživanje pokazalo je da protuupalna sredstva, uključujući ibuprofen i aspirin, ali i statini te kapsule omega-3 masnih kiselina, mogu smanjiti simptome depresije kao što je loše raspoloženje.

Kineski naučnici sa Univerziteta Wuhan analizirali su 26 prijašnjih studija i svoje tumačenje objavili u časopisu “Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry”.

Rezultati sugeriraju da su, generalno, ovi lijekovi i sredstva bili 52 posto učinkovitiji od placeba u smanjenju ukupnih simptoma depresije te čak 79 posto učinkovitiji u njihovu otklanjanju.

Najefikasniji lijekovi bili su: nesteroidni protuupalni lijekovi, omega-3 masne kiseline, statini i minociklini, a učinak je bio veći ako su se uzimali s antidepresivima.

Međutim, nije pronađena jasna veza s poboljšanom kvalitetom života, iako je to možda posljedica malog broja studija koje su to ispitivale, objasnili su istraživači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije