Precizan recept za bosanske lepinje sa kojim ne možete pogriješiti

Radiosarajevo.ba
Precizan recept za bosanske lepinje sa kojim ne možete pogriješiti
Foto: Instagram / Lepinje

Malo koji miris iz kuhinje može nadmašiti miris tradicionalnih bosanskih lepinja. Ima ih više vrsta i prave se različito, ali one koje možete napraviti po ovom receptu bi vam se moglo dopasti. 

Sastojci:

oko 500 gr brašna (najbolje meko tip 400)
2 kašičice soli
150ml mlijeka
150 ml vode
1 supena kašika suhog kvasca
5 kašika jogurta

Priprema:

Zagrijati mlijeko tek toliko da bude mlako i staviti kvasac 10 min da nadođe. U duboki sud staviti brašno, zatim so i mlijeko sa nadošlim kvascem. Dodati jogurt i sve zamijesiti sa vodom. Tijesto mora da bude žitko, znači ne gusto kao za kiflice ali ne i žitko kao za uštipke. Nešto između. Ostaviti pokriveno da se smjesa udvostruči. Kašikom vaditi tijesto veličine stisnute šake, dobro ga natrljati brašnom i oklagijom raziviti u krug. Debljina tijesta je kao debljina prsta. Premazati vodom.

Za to vrijeme rernu i pleh ugrijati na maksimum. Ubacivati lepinje da se peku, dovoljno je nekoliko minuta - dok vi razvučete drugu prva je već gotova. Pečene pokriti krpom.

Za pripremu lepinja najvažnije je da rerna bude dobro zagrijana. Lepinjama je potrebna jaka vatra da narastu i budu pečene, a da u isto vrijeme ostanu mekane. Ukoliko namjeravate da lepinje pečete za doručak, može te ih umijesiti i navečer prije spavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije