Poznati hirug: Za tri godine će biti moguće presaditi srce svinje u čovjeka

Radiosarajevo.ba
Poznati hirug: Za tri godine će biti moguće presaditi srce svinje u čovjeka

Za tri godine će biti moguće transplantirati srce svinje u čovjeka - tvrdi hirurg koji je pionir u transplantaciji srca, piše portal LadBible.

Terence English je prije 40 godina izvršio prvu uspješnu transplantaciju srca u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovaj 87-godišnji hirurg vjeruje da transplantacija ovog organa iz jedne u drugu vrstu živog bića moguća.

Govoreći za britanski list Sunday Telegraph smatra da ako je transplantacija bubrega svinje u čovjeka uspješna, onda je opravdano očekivati uspješnu transplantaciju srca sa svinje na čovjeka dodavši:

"Ako je uspjelo sa bubrezima, uspjet će sa srcem..."

English je ukazao da će se smanjiti broj onih koji čekaju na transplantaciju organa. Kako je naveo britanski list Daily Mail, 280 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu čeka na presađivanje srca.

Naučnici već dugo pokušavaju pronaći alternative u transplantaciji. Vjeruju da je alternativa upravo u srcu svinje jer je njegova veličina približno jednaka veličini ljudskog srca. Mnogi naučnici vjeruju da je xenotransplantacija - sa svinje na čovjeka stvarna alternativa.

English je svjestan da postoji oni koji će ukazati da se time ugrožavaju prava životinja, ali:

"Ako možete spasiti nekome život, nije li to ispravnije?"

Među onima koji rade na prilagođavanju organa svinje za ljude je i genetičar Univerziteta Harvard George Church. Zajedno sa svojim kolegama modificira gene ove životinje kako ljudski organizam ne bi odbijao njene organe, navodi LadBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije