Poznati fotograf savjetuje kako uvijek dobro ispasti na fotkama

Radiosarajevo.ba
Poznati fotograf savjetuje kako uvijek dobro ispasti na fotkama
Foto: Pixabay / Ilustracija

John Godwin, poznati fotograf zvijezda, podijelio je tajne svog zanata kako bi sve žene, bez obzira na oblik lica, uvijek lijepo izgledale na fotografijama.

"Ključ dobre fotografije je u pozi koja naglašava vaše atribute. Naučite pravu pozu za svoj oblik lica, bilo da je kvadratno, ovalno, srcoliko ili okruglo. Na taj način ćete se uvijek ponositi svojim fotografijama, a nećete ovisiti o šminki ili filterima", objašnjava Godwin.

Prvo biste trebali biste otkriti svoju 'najbolju' stranu - to je nešto čega su sve poznate osobe i modeli svjesni. Svako od nas ima jednu stranu koja izgleda bolje od druge. Da biste pronašli svoje 'dobru stranu', jednostavno okrenite lice malo lijevo i snimite fotografiju, a zatim ponovite dok gledate udesno. Ona strana koja izgleda bolje bi trebala biti najbliže kameri, govori Godwin za Daily Mail.

Druga bitna stvar je osvjetljenje: "Kad svjetlost obasja vaše lice, dobivena slika će uvijek biti laskava, budući da svjetlost izglađuje problematična područja poput bora. Meko svjetlo koje dolazi iz pravca fotoaparata je najbolje, stoga neka fotograf stoji između vas i sunca ili glavnog izvora svjetlosti."

Kvadratno lice: Trik je u naglašavanju krivina

Čelo, jagodice i čeljust su otprilike jednake širine, a lice vam nije duže od ukupne širine lica.
Nemojte: Pozirati okrenuti prema kameri, pogotovo sa spuštenom bradom jer će to naglasiti kvadratni oblik lica.
Napravite sljedeće: Smanjite 'kvadratnost' svoje poze - ne samo u licu, već i tijelom. Lagano se zaokrenite prema svojoj boljoj strani i par centimetara spustite glavu kako bi se oblike glave činio dijamantnim. Pod ovim uglom osmijeh će podići obraze što će licu dati laganu zakrivljenost.

Srcoliko lice: Okrenite se prema kameri

Imate špicastu bradu i čelo vam je najširi dio lica.
Nemojte: Okretanje u stranu i spuštanje glave će zamagliti bradu i dati dojam slabe brade. Ljudi sa srcolikim oblikom lica su jedini koji bi se trebali fotografirati okrenuti direktno prema kameri jer će tako najviše naglasiti svoje crte lica.
Napravite sljedeće: Nasmijte se, to vam podiže obraze. Glavu lagano zabacite unatrag i gledajte ravno u fotoaparat. Tako ćete naglasiti lijepo definiranu čeljust.

Ovalno lice: Nagnite glavu unatrag

Širina čela, jagodica i brade je jednaka, a lice vam je izduženo.
Nemojte: Ne gledajte direktno u fotoaparat i ne spuštajte glavu jer će tako u prvi plan doći čelo, koje će se još vizualno povećati. Spuštanjem brade samo ćete produžiti već duguljasto lice - savjetuje Godwin.
Napravite sljedeće: Lagano zaokrenite cijelo tijelo, a s njim i glavu, na svoju 'dobru stranu' te podignite bradu kako bi inače duguljasto lice 'zaokružili'. Nagnite glavu malo u stranu kako bi vam se brada usmjerila prema fotoaparatu. "U ovoj pozi čini se kao da je brada bolje definirana, a čelo se optički skrati", objašnjava Godwin.

Okruglo lice: Spustite bradu 

Jagodice su vam šire od čela i brade, a čeljust nikako nije naglašena. Lice vam je jednako široko koliko i dugo.
Nemojte: Okruglo lice može postati plosnato ako ste licem i tijelom okrenuti direktno prema fotografu.
Napravite sljedeće: Okrenite lagano tijelo u na 'bolju stranu' i na istu stranu lagano nagnite glavu. Široki osmijeh će dodati volumena obrazima, koji će ispupčeni razbiti okruglu liniju lica, objavio je 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije