Povremeni post dokazano je učinkovit alat za mršavljenje

Radiosarajevo.ba
Povremeni post dokazano je učinkovit alat za mršavljenje
Pixabay / Ilustracija

Povremeni post postao je jedan od najvećih trendova u svijetu prehrane i dijeta, no zapravo je prisutan već godinama. Post se zapravo prakticira od davnina, a mnoge religije uključuju ga kao dio svoje vjerske prakse.

No, u novije vrijeme, za mnoge je ljude oblik dijete. Općenito, povremeni post uključuje ograničavanje vremenskog okvira tokom kojeg je dopušteno jesti u danu. Budući da ograničava unos kalorija i pomaže u suzbijanju žudnje za šećerom, dokazano je učinkovit alat za mršavljenje, a londonska nutricionistica Sophie Turner smatra ga dobrim i za probavu.

“Povremeni post omogućuje da se probavni trakt regenerira, snižava loš holesterol i krvi pritisak te tako doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema, ali i zdravlju mozga jer poboljšava kognitivne funkcije i osjetljivost na inzulin te smanjuje visceralne masnoće”, pojasnila je za Sheerluxe.

Ako namjeravate isprobati metodu povremenog posta, morate znati da postoje dvije vrste te se informirati kako svaka od njih djeluje. O tome ovisi je li prikladna za vas kao početnika, piše Index.

Dijeta 16:8

Ova metoda uključuje svakodnevno gladovanje u trajanju od 14 do 16 sati, odnosno ograničava unos hrane na osam do deset sati u danu. Popularizirao ju je stručnjak za fitness Martin Berkhan, a hvale je Hugh Jackman i Chris Hemsworth.

Možda zvuči kompliciranije nego što zapravo jest. Poenta je naprimjer ne jesti ništa nakon večere u 18 sati i preskakati doručak. U razdoblju posta možete piti vodu, čaj, kafu i druga niskokalorična pića, a to će vam pomoći smanjiti osjećaj gladi.

“Osam sati u danu možete jesti što god poželite i to mnogi smatraju privlačnim. Ako odredite da je vaš posljednji obrok u danu serviran u 18 sati, riješit ćete se problema noćnog grickanja koje je jedan od najvećih uzroka povećanja tjelesne težine”, kaže nutricionistica Lily Soutter.

“Ove dijete se lakše pridržavaju osobe koje ne doručkuju, a prikladna je i za one koji vole uživati u obroku s porodicom”, smatra Turner.

Dijeta 5:2

Dijeta 5:2 omogućuje da jedete što želite pet dana u sedmici, a onda dva dana postite, odnosno smanjujete kalorijski unos na četvrtinu standardnog. To za žene znači otprilike 500 kalorija u danu, a za muškarce 600. Prije par godina ova je dijeta doživjela pravi boom jer je reklamirana kao metoda koja omogućuje da jedete što želite, a pritom gubite na težini.

Ova tehnika je poznata godinama, ali je doživjela svoju renesansu 2013. kada ju je ljekar i novinar Michael Mosley opisao u svojoj knjizi The Food Diet.

“Dobro je što morate postiti samo dva dana u sedmici. Mnogi ljudi je prihvaćaju jer tokom sedmice mogu jesti što požele. Uz malo istraživanja možete lako pronaći ideje za niskokaloričnu hranu koju konzumirate preostalih pet dana u sedmici”, smatra Soutter.

Međutim, manjak ove dijete je što 500 kalorija u danu može biti šok za neke osobe.

“Moguće je da ćete biti razdražljivi, imati mučnine pa čak i problema sa spavanjem. Brojanje kalorija može biti teško, a za uspjeh ove metode je ključno planiranje i priprema”, dodaje.

Prema Turner, ove dijete u počecima se teško pridržavati, a kao neke nuspojave navodi glavobolje, smanjenu razinu energije, tjeskobu, poremećaje raspoloženja i loš san.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije