Povrede uzrokovane korištenjem mobitela: Hodao sam, razgovarao i slomio nogu

Radiosarajevo.ba
Povrede uzrokovane korištenjem mobitela: Hodao sam, razgovarao i slomio nogu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Američka studija je pokazala da se broj zdravstvenih problema uslijed korištenja mobitela povećao nakon što je proizveden prvi iPhone, 2007. godine. Britanski dnevni list The Guardian je izdvojio neke od ovih problema.

Uzrokuju povrede ruke. Dešavalo se da eksplodira baterija uređaja. Neki su se povrijedili tokom razgovora ili korištenja nekih od aplikacija.

Cilj istraživača je da ljudima ukažu na negativne posljedice pretjeranog korištenja mobitela.

Neki od čitatelja The Guardiana su javno podijelili negativna iskustva učestalog korištenja mobitela, što je uticalo na njihovo zdravlje.

Robert iz Swindona je ispričao negativno iskustvo sa Google Mapsom. Koristeći ovu aplikaciju odnosno gledajući u mobitel ne obraćajući pažnju kuda hoda, zapeo je za ivičnjak saobraćajnice. Pri padu je povrijedio lakat, a mobitel se razbio.

Slično iskustvo je imala Gwen iz Liverpoola. Gledajući utakmicu Superbowla nije obraćala pažnju kuda se kreće. Zbog toga je pala, što je za posljedicu imalo jaku bol.

Spašavanje iPhonea nije bilo bezbolno za Rakina iz Hulla. Želeći ublažiti pad mobitela odnosno spriječiti njegov pad na tlo, podmetnuo je svoju nogu. Prema njegovim riječima, tom prilikom je zadobio povredu. Bolove je osjećao narednih sedam dana.

Samir iz Johannesburga se također povrijedio spašavajući svoj mobitel prilikom pada. Desnom rukom je pokušao uhvatiti uređaj i tada se povrijedio. Posljedice povrede zgloba je osjetio šest sedmica.

Kultnom Nokiom 3310 povrede su nanesene Ginny iz Bristola. Kako je kazala, kada su njeni prijatelji igrali sa ovim uređajem igre "telefon klizi", dobila je udarac u glavu. Nokia je udarila u njenu jagodičnu kost. Tvrdi da je to bilo vrlo bolno iskustvo.

Ozbiljnu povredu je zadobila osoba koje nije otkrila svoj identitet. Hodajući napolju je razgovarala preko mobitela. U jednom trenutku je pala i slomila nogu.

Vrlo neugodno iskustvo je imala Jasmine iz Sheffielda. Pogriješila je u tome što je istovremeno kuhala jaja i razgovarala preko mobitela. Telefon je pola sata držala između ramena i glave odnosno uha. Zbog takvog položaja glave, imala je bolove. Preporučuje drugima da to ne čine, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije