X kromosom / Postoji naučni razlog zašto djeca nasljeđuju inteligenciju od mama

10. 10. 2018. u 22:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares:11

Mame i tate vole se šaliti da sve pozitivne osobine njihove djece dolaze baš od njih, bez obzira pričamo li o pameti, dobrom izgledu, sportskim vještinama ili pak muzičkim sposobnostima.

Ali zapravo postoji naučni razlog zbog kojeg djeca nasljeđuju svoju inteligenciju od svojih majki.

Više studija pokazuje da je X kromosom odgovoran za prijenos inteligencije.

Žene imaju dva  ta kromosoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) - tako da je dvostruko vjerovatnije da će djeca od njih naslijediti inteligenciju nego od očeva.

Dakle, ako tražite način da dokažete da ste baš vi TE, ovo bi moglo biti to.

Bilo je nekoliko studija koje su pokušale dokazati tu teoriju tokom godina. Jedna studija u Odjelu za medicinsku istraživanja za društvene i javno zdravstvene djelatnosti u Glasgowu otkrila je da djeca "imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama".

Istraživači su intervjuirali djecu svake godine od njihove 14 do 22 godine, uzimajući u obzir različite čimbenike poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke - IQ mladih ljudi bilo je oko 15 bodova različito od IQ-a majke.

No, svi naučnici ne slažu se s ovim osnovnim principom X kromosoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije djeteta.

Prema Psychology Spotu, procjenjuje se da je 40-60% inteligencije nasljedno - ostatak dolazi iz našeg okruženja.

Tako majke i tate mogu igrati važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje djece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih vještina, prenopsi RTL.

NEMA KOMENTARA