Postoji način kojim možete riješiti problem s hrkanjem

Radiosarajevo.ba
Postoji način kojim možete riješiti problem s hrkanjem
Foto: Mayo klinika / Ilustracija

Naučnici su utvrdili da smanjenje tjelesne težine poboljšava disanje bolesnika koji pate od apneje.

Grupa istraživača iz Pennsylvanije pokušala je shvatiti otklanja li reducirana prehrana masne naslage s donje strane najpokretljivijeg mišića u tijelu čovjeka, prenosi Index.hr.

Još uvijek nije jasno zašto se masne naslage oblikuju na jeziku ako znamo da ovaj mišić omogućava govor, disanje i prevrtanje hrane.

"Zadebljanje jezika može biti genetske prirode ili posljedica evolucije. Zdravi obroci svakako pomažu da se izbjegne taloženje masnoća na jeziku", objašnjava autor studije Richard Schwab.

Šta je apneja?

Apneja je poremećaj disanja koji izaziva hrkanje, glasno disanje i trzanje tijekom spavanja. Može biti uzrok pospanosti tokom dana i generalno loše utiče na kvalitet života.

Najčešći je tip opstruktivna apneja. Javlja se tokom spavanja kada gornji dišni putevi djelomično ili potpuno postanu neprohodni. Osobe s prekomjernom težinom, uvećanim vratom i krajnicima nositelji su većeg faktora rizika.

Kako spriječiti pojavu apneje?

- pokušajte smanjiti tjelesnu težinu
- spavajte na boku
- izbjegavajte alkohol, osobito prije spavanja
- ne uzimajte tablete za spavanje bez odobrenja ljekara.

Ozbiljnija stanja zahtijevaju bolnički tretman. To podrazumijeva i upotrebu aparata za disanje. Tokom noći mehanizam upumpava kisik i drži dišne puteve stalno otvorenim.

Naučnici sa Univerziteta u Pennsylvaniji promatrali su 67 pacijenata koji boluju od opstruktivne apneje. Pacijenti su tokom tretmana izgubili oko 10 posto tjelesne mase i za 30 posto smanjili tegobe koje nastaju zbog apneje.

Promatrajući veličinu otvora na gornjim dišnim putevima, naučnici su utvrdili da su poboljšanja nastala sa smanjenjem tjelesne težine. Gubitak kilograma odrazio se i na veličinu mišića vilice koji su nužni za proces žvakanja hrane. Smanjili su se i mišići s obje strane dišnih puteva.

"Pouzdano smo utvrdili da se simptomi apneje ublažavaju uslijed redukcije masnoća na jeziku. Postavili smo jedinstveni terapeutski cilj, a to do danas nije bio slučaj pri liječenju", objašnjava doktor Schwab.

Studija je objavljena u stručnom časopisu za respiratornu i urgentnu medicinu.

"Istraživanje daje tačne informacije o faktorima koji utiču na stvaranje apneje, ali ne postoje jasne metode koje mogu u potpunosti otkloniti masnoće nataložene na jeziku", objašnjava za BBC britanski doktor Nick Hopkinson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije