Mali kućni trik za rješavanje opekotina od sunca zabrinuo stručnjake

Radiosarajevo.ba
Mali kućni trik za rješavanje opekotina od sunca zabrinuo stručnjake
Foto: Facebook / Ilustracija

Mali trik za rješavanje opekotina od sunca koji je prošle godine objavila Cindie Allen-Stewart iz Teksasa, brzo se proširio svijetom i kod nekih izazvao oduševljenje, ali kod stručnjaka i potrebu da javno istupe te upozore kako bi njeno rješenje moglo imati i bolne neželjene posljedice.

Koliko kreme za sunčanje treba nanijeti da bi bili zaštićeni i koji faktor

Cindie je, naime, 2018. godine objavila savjet protiv opeklina od sunca. Post u kojem piše da joj je život spasila pjena za brijanje koju nakon sunčanja na tijelu drži oko 30 minuta, podijeljen je čak 230 hiljada puta, a brojni ljudi koji su isprobali trik tvrdili su da pali. 

Pjena za brijanje, piše Cindie, i to ona s mentolom, hladi opečenu kožu, a crvenilo nestaje već idućeg dana bez ikakvih posljedica na koži.

Potaknut lavinom oduševljenja, a onda i korištenja pjene za brijanje u te svrhe, portal Prevention ispitao je nekoliko dermatoloških stručnjaka i doznao da priča ipak nije baš tako jednostavna.

"Pjena za brijanje je napravljena kako bi kožu i dlake pripremila za brijanje, što znači da ima hidratizirajuća svojstva", kaže Joshua Zeichner, direktor kozmetičkog i kliničkog istraživanja u dermatologiji u njujorškoj bolnici Mount Sinai. "Napravljena je za kratak kontakt s kožom i ne bi se smjela dulje ostavljati. U slučaju težih opeklina, čireva ili bilo kakvih drugih otvorenih rana, ne biste smjeli koristiti pjenu za brijanje", zaključio je Zeichner.

Ako vam ova ideja nije privlačna, opekline možete ublažiti i uz pomoć – haldne kupke, dakle tuširanja, krompira – kojeg stavljate na mjesta crvenila. Pomoći će i aloa vera i nećete vjerovati – paradajz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije