Popravite "zločesto" ponašanje svog djeteta

Radiosarajevo.ba
Popravite "zločesto" ponašanje svog djeteta
Pixabay / Ilustracija
Pred vama je izazov - promijenite sebe da biste mogli promijeniti njih.

Budimo realni, sva su djeca manje-više slična, iako toliko različita. Djeca su. Sebična su. Žele svašta i žele to sada.

I zato ih često nazivamo "zločestima", jer ne shvaćaju da ponekad jednostavno moraju smiriti strasti.

Ako je vaše dijete često takvo, a ne zlatno, mirno, dobro, puno razumijevanja... imamo za vas mali izazov: Kako "skulirati" dijete u samo sedam dana i naučiti ga da bude malo bolje prema drugima.

Ponekad je potrebno samo malo da ih se okrene. Kažu to stručnjaci koji imaju rješenje: svaki dan "pomaknite granice" svojih redovnih roditeljskih navika prema djetetu.

Naime, dijete se neće samo po sebi promijeniti ako vi to od njega ljubazno tražite - ne - vi ste ti koji svom djetetu morate pokazati da je ponekad dosta i da neke stvari jednostavno više neće prolaziti.

Rješenje je tu:

Prvi dan - prestanite reagirati

Djeca jako rano shvate da je bilo kakva reakcija roditelja uvijek bolja od nikakve reakcije, pa se zato uopće ne ustručavaju napraviti glupost samo da bi skrenuli pažnju na sebe. I to im često prođe, jer svaki će roditelji reagirati na "buku", a ne bi trebao.

Zato jedan dan ne reagirajte na ništa što vaše dijete loše napravi. Jednostavno ih ignorirajte.

Kada dijete krene ispoljavati svoj bijes iz čiste dječje dosade, prebacite ih na ignore. Nakon nekog vremena i njima samima će dosaditi buka i zanovijetanje. Doći će im da okrenu glavu i jednostavno nađu nešto pametno čime će se zabaviti.

Drugi dan - ostanite pozitivni

Dijete će uvijek naći razlog za cendranje - bilo da ga tjerate da pospremi svoje igračke ili samo zato što ne može pronaći kocku koja mu stoji ispred nosa. Takvi su jer očekuju da će im sve biti servirano onako kako oni žele, a kada to ne dobiju, počinje plač.

Vjerovatno nema djeteta koje nije takvo i zato njihova "zločestoća" često ovisi o nama, a ne o njima. Zato ostanite pozitivni.

Ako dijete ne želi spremati igračke, ne ljutite se na njega i nemojte šiziti u sebi, nabacite smile i budite pametniji - predložite takmičenje, bodrite ih riječima "mislim da ćeš danas biti brži nego ikada jer si tako dobar u tome".

Probajte cijeli dan, što god dijete napravi, ostati pozitivni. Neka to bude vaš dnevni izazov.


Treći dan - prestanite biti kao oni

Dok su djeca sklona zanovijetanju, mame su sklone gunđanju. Razlika je drastična, ali kada je u pitanju odnos roditelj-dijete, znate li koliko jedno potiče drugo? Zato prestanite gunđati ako ćete, primjerice, zakasniti ujutro u vrtić/školu ili na posao.


Ne gunđajte, nego djelujte. Obucite sebe i krenite prema vratima. Njihovo će se zanovijetanje u hipu pretvoriti u zbunjenost i paniku te će automatski pokazati koliko mogu biti brzi. Bez pogovora.

Četvrti dan - fokusirajte se na razloge zašto su takvi

Ako nakon prva tri dana dijete i dalje tjera po svom i ignorira vašu potrebu da neke stvari promijenite, zapitajte se koji se to tačno osjećaji pojavljuju u djetetu prije nego krene raditi scenu. Tu možda leži jako važan ključ njihovog uobičajenog ponašanja, a roditelji koji to ne prepoznaju najčešće kažnjavaju ili kore dijete bez da su probali shvatiti srž problema.

Upravo se zbog toga neke scene koje roditelj ne mogu više podnijeti pojavljuju iz dana u dan, a dijete sve više osjeća da ga roditelj ne razumije i zato uporno istim ponašanjem traži potvrdu. Odnosno traži reakciju.

Peti dan - budite dosljedni

Dosljednost je majka znanja kada pričamo o dobrom odgoju djece. Ako dijete u protekla četiri dana nije shvatilo da su se neke stvari promijenile, peti dan im to mora postati barem malo jasnije.

Budite dosljedniji u svemu što tražite od njih i ustrajte u tome da to i dobijete. Dijete zna da često ne smije prijeći granicu, ali je prelazi jer roditelj ne reagira.

Šesti dan - ako treba, mijenjajte pravila

Do sada ste ih ignorirali, bili ste nasmiješeni, prestali ste gunđati, počeli ste djelovati, bili ste pravedni i postali dosljedniji, a pomaka nema - tada je vrijeme da se neka pravila promijene.

Ako se vaš najveći problem vrti, primjerice, oko "ekrana" - dijete želi gledati ovo pa ono, ne želi spremati igračke jer sada na laptopu radi ovo pa neće jesti jer je baš počeo crtić - možda je došlo vrijeme da im se ekran u cijelosti ukine.

Možda je baš to izvor svih vaših problema - kašnjenja, neslušanja, odbijanja, ljutnje i djetetove frustracije, prenosi Index.hr

Sedmi dan - odmorite

Možda ćete pomisliti da se mame nikada ne odmaraju, ali hej - svaka mama treba odmor. Odmor od posla, odmor od kuhinje, odmor od djece. Zašto ne? Ako nisu više male bebe, zašto bi im morali biti pri ruci baš svake sekunde? Mama odmara i danas je ne zanimaju dječje tričarije. Dosta!

Djeco, danas ste prepušteni sebi jer je nakon šest dana tajnovitog drila vrijeme da malo razmislite o promjenama. Uostalom, s malo više samostalnosti djeca će prije naučiti brinuti o sebi, svojim potrebama i svojim zahtjevima koji su, ako to već niste i sami shvatili, najčešći okidaš njihovog "zločestog" ponašanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije