Popravite hormonalnu sliku uz pomoć ovih supernamirnica

Radiosarajevo.ba
Popravite hormonalnu sliku uz pomoć ovih supernamirnica
Pixabay / Ilustracija
Ukoliko imate problema s hormonima, u nastavku vam donosimo nekoliko supernamirnica koje će vam pomoći da brzo popravite hormonalnu sliku.

Brokula

Brokula obiluje fitohemikalijama koji čisti organizam od otrovnog oblika estrogena, koji se nalazi u prerađenoj hrani i pesticidima, a unosom u organizam uzrokuje niz hormonalnih promjena koje rezultiraju promjenama raspoloženja, depresijom i nekontroliranim debljanjem.

Losos

Bogat je aminokiselinama i omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju hormone. Tako unosite i dnevnu dozu proteina koji su važni jer utječu na hormone i mijenjaju rad mozga. Uz losos, tijelo dobiva dobiva dovoljnu količinu nutrijenata čime se smanjuje želja za šećerom, snižava razina hormona stresa i potiče pravilna proizvodnja estrogena i testosterona.

Šumsko voće

Pomaže tijelu u uklanjanju otrovnog estrogena koji utječe na raspoloženje i težinu, čisti probavni trakt i jača jetru. Sadrži malo šećera što ga čini zdravim dodatkom prehrani, jer namirnice pune šećerom mogu uzrokovati hormonalne promjene koje uzrokuju debljanje i predstavljaju stres za organizam. 

Bademi

Obiluju magnezijem, vitaminom B6, kalcijem i kalijem koji reguliraju metabolizam i raspoloženje, a preporučuje se dnevno pojesti do 20 badema, naročito kad nastupi neutaživa želja za slatkim. Oni će je utažiti, a neće podići nivo šećera u krvi.

Zeleno povrće

Kelj, zelena salata, poriluk i blitva također čiste tijelo od otrovnog estrogena, a jedenjem zelenog lisnatog povrća koje je bogato vitaminima i mineralima smanjuje se razina hormona kortizola i jača krvna slika.

Kiseli kupus

Ovo je povrće bogato probioticima koji djeluju na hormone, uravnotežuju raspoloženje i reguliraju probavni sustav

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije