Ponovni susret 92-godišnje Grkinje sa Jevrejima koje je spasila od holokausta

Radiosarajevo.ba
Ponovni susret 92-godišnje Grkinje sa Jevrejima koje je spasila od holokausta
Foto: BBC / Melpomeni Dina se susrela sa Jevrejima koje je spasila od holokausta

Grkinja Melpomeni Dina ponovo se susrela sa šest članova jevrejske porodice Mordechai koje je spasila u Drugom svjetskom ratu, piše BBC.

Mjesto susreta je bilo u jerusalemskom memorijalnom muzeju posvećenom holokaustu. Na ponovni susret se čekalo sedam decenija.

Preživjeli Sarah Yanai i Yossi Mor sa sobom su poveli 20 djece i unuka da bi upoznali Dinu.

"Ne postoje riječi kojima se može opisati ovaj osjećaj. Vrlo je emotivno ponovo biti zajedno", rekao je Yanai dodavši:

"Skrivali smo se u njenoj kući. Spasila je cijelu moju porodicu - šest osoba. Ne možete zamisliti koliko je bilo opasno po nju i njenu porodicu da nas spasi. Ona je spasila naše živote."

BBC podsjeća da je većina od 80.000 Jevreja, koliko ih je tada bilo, ubijeno u Grčkoj. Mnogi od njih su ubijeni u logoru Auschwitz.

Tokom nacističke okupacije, sada 92-godišnja Dina i njene dvije sestre sakrili su porodicu Mordechais u napuštenoj džamiji. Nakon toga su ih skrivali u svojoj maloj kući kada su okolnosti postale iznimno opasne.

Shmuel, koja je tada imala šest godina, odveli su u bolnicu bez obzira na rizik kojeg su bili svjesni. Djevojčica je preminula nekoliko dana poslije.

Mjesto gdje su skrivali Jevreje je bilo otkriveno. Zbog toga su hrabre sestre pomogle porodici da pobjegnu. Uspjeli su preživjeti i ponovo se okupiti u Izraelu.

Prije 25 godina Dina je dobila priznanje Pravednici među narodima koje se dodjeljuje osobama koje su spasile Jevreje od holokausta.

Ovo priznanje je dobilo 27.000 ljudi. Od toga njih 355 je iz Grčke, navodi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije