Ponekad malo pretjerate: Nekoliko načina kako možete izbjeći opijenost

Radiosarajevo.ba
Ponekad malo pretjerate: Nekoliko načina kako možete izbjeći opijenost
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Postoje načini kako možete na vrijeme prestati konzumirati previše alkohola i stati na vrijeme.

Brojite pića

Kada ljudi piju, lako je izgubiti trag količine alkohola koje su konzumirali. Brojite pića kako ne biste pretjerali. Postoje čak i neke aplikacije koje računaju pića i dostupne su za Android i Apple uređaje. Aplikacije mogu pratiti ne samo koliko ste pića popili, već također mogu  poslati upozorenja ako pijete previše ili prebrzo.

Usporite

Tijelu je potrebno najmanje jedan sat da obradi svaki napitak koji se konzumira. Do trenutka kada ste popili drugo piće, ako je u istom satu, vjerojatno će biti već malo opijeni, iako to možda nećete odmah osjetiti. Najbolje je da u kratkom razdoblju ne konzumirate nekoliko pića. Uzimanje polaganih gutljaja i razgovor s prijateljima, može pomoći u smanjenju broja alkoholnih pića koja se piju.

Hidratizirajte se

Za svako alkoholno piće koje popijete, također biste trebali popiti punu čašu vode koja će pomoći u ograničavanju količine alkohola koju konzumirate. Štoviše, budući da čak i umjereni nivo alkohola uzrokuju dehidraciju, voda za piće može usporiti ovaj učinak. Kada se osoba hidratizirate s puno vode, možete dati više vremena jetri da metabolizira alkohol u tijelu.

Grickajte

Hrane u želucu može smanjiti količinu konzumiranog alkohola. Važno je, međutim, da se držite podalje od teških i masnih obroka, jer to može odmoći u kombinaciji s alkoholom.

Nemojte miješati pića

Miješanje različitih vrsta alkoholnih pića može brzo povećati nivo alkohola u krvi i učiniti da se osjećate opijenije mnogo brže nego ako se držite samo jedne vrste alkoholnog pića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije