Pomiče se sat: Genijalni trikovi i savjeti za bolji san i manji šok za tijelo

Radiosarajevo.ba
Pomiče se sat: Genijalni trikovi i savjeti za bolji san i manji šok za tijelo
Pomicanje kazaljki na satu u zimskim mjesecima za jedan sat unazad ustaljena je praksa u većini svijeta.

No, posljednjih godina sve su glasniji zahtjevi da se pomicanje sata ukine jer to navodno ostavlja brojne negativne posljedice na ljudsko zdravlje, ali i zdravlje životinja.

Zbog pomicanja vremena u ljetnim mjesecima spavamo jedan sat manje, a to automatski djeluje na naš bioritam i remeti ga. Ipak, akademik Davor Miličić, vodeće ime hrvatske kardiohirurgije, kaže da pomicanje sata ne uzrokuje ozbiljnije opasnosti za ljudsko zdravlje.

"Riječ je samo o jednom satu, plus minus. To se lako nadoknadi s ranijim ili kasnijim lijeganjem na dan kad dolazi do promjene sata. Mislim da se od cijele te priče radi prevelika buka. Osobno smatram da ozbiljnih zdravstvenih posljedica na ljudsko zdravlje, o čemu neki govore, zapravo nema", kaže Miličić.

pomjeranje_sat_24sata1.jpeg - undefined

Dodaje da bi, po svojem osobnom odabiru, ostavio ljetno računanje vremena tijekom cijele godine, jer su tad dani dulji, a prelaskom na zimsko računanje u jesen se skraćuju. Napominje da nezdrava prehrana, nekretanje i nepušenje znatnije utječu na ljudsko zdravlje od trenda pomicanja kazaljki na satovima.

Miličić ističe i da ljudi, od promjene satova, puno teže podnose velike i nagle promjene temperatura, izmjene ciklona i anticiklona, što je, kako kaže, vidljivo i ovog “ćudljivog” proljeća.

S Miličićevim mišljenjem kako bismo tijekom cijele godine ipak trebali vrijeme računati po ljetnom režimu slaže se i Tanja Pekez-Pavliško, doktorica obiteljske medicine. Kaže kako joj je i samoj jako teško ustati tijekom zimskih mjeseci po mraku jer je osoba kojoj po bioritmu više odgovara kasnije ustajanje. Ipak, Pekez-Pavliško misli da pomicanje vremena ipak nije potpuno bezazleno.

"U nekoliko studija dokazana je veća učestalost infarkta miokarda tijekom mijenjanja vremena. Dokazano je i da su češći poremećaji sna, raspoloženja, a postoje i neka istraživanja povećanja broja prometnih nesreća zbog mijenjanja vremena", tvrdi Pekez-Pavliško. Prilagodba na pomicanje vremena, kaže, ovisi o unutarnjem satu svakog pojedinca te o tome je li netko zdrav ili pak kronični bolesnik.

Protivnici ljetnog i zimskog računanja vremena ističu da ono, osim što negativno djeluje na ljude, jednako tako negativno djeluje i na kućne ljubimce. Ipak, iz veterinarske ambulante Vet svijet stručnjaci tvrde da to nije istina.

pomjeranje_sat_24sata.jpeg - undefined

"Pomicanje sata nikako ne utječe na kućne ljubimce, ni pozitivno ni negativno. Naime, životinje se ionako ne ravnaju po satu, nego po svjetlosnom režimu i našim navikama, odnosno navikama svojih vlasnika. Njima pomicanje sata ne igra nikakvu ulogu i ljudi ne trebaju brinuti za njihovo zdravlje", saopćili su.

Iako ozbiljnog razloga za paniku nema, neke mjere ipak mogu pomoći da mirnije spavamo i bezbolnije uskladimo unutarnji sat s novim, ljetnim računanjem vremena te tako uvelike ublažimo psihofizički stres.

  • Jednostavan trik je da pomaknete sat tokom dana i idete ranije na spavanje.
  • Poželjno je izbjegavati stvari koje uzbuđuju poput veće količine kafe, čaja ili cigareta.
  • Prostor u kojem se spava mora biti ugodan za ovo stanje, odnosno dovoljno mračan, tih i hladniji.
  • Posebice je koristan, i inače preporučljiv, zdrav doručak te što više boravka na otvorenom, osobito na suncu.
  • Hronični bolesnici moraju redovito uzimati propisanu terapiju, osobito kardiološku, neurološku i psihijatrijsku.
  • Redovita tjelovježba, pri kojoj se pristojno oznojimo, osnova je kardiovaskularnog zdravlja te može pomoći zdravijem snu
  • Ako je ikako moguće, pokušajte otići na spavanje barem pet minuta prije uobičajenog vremena i tako svaki dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije