Pojačana tjeskoba mogući je rani znak Alzheimerove bolesti

Radiosarajevo.ba
Pojačana tjeskoba mogući je rani znak Alzheimerove bolesti
Pixabay / Ilustracija
U Sjedinjenim Državama svake se godine među odraslim osobama evidentira oko 40 miliona novooboljelih od anksioznih poremećaja.

Nova je studija pokazala da se kod starijih osoba kojima se s godinama osjećaj brige i straha pojačava nerijetko razvije Alzheimerova bolest.

Dr. Nancy Donovan, gerijatrijska psihijatrica u bostonskoj Brigham and Women's Faulkner Hospital i njeni saradnici su ustanovili da se pojačani simptomi tjeskobe povezuju s visokom razinom beta-amiloida ili proteinskih fragmenata, nakupina u živčanom tkivu, koje se opet povezuju s razvojem Alzheimerove bolesti u mozgu starijih ljudi s normalnim kognitivnim funkcijama.

Dr. Donovan kaže da rezultati njihove studije upućuju na to da pojačani simptomi tjeskobe mogu biti rani znak Alzheimera.

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama danas s ovom bolešću živi oko 5 i pol miliona ljudi, a oko 5,4 miliona ih je starije od 65 godina.

Svi tipovi demencija, pa tako i Alzheimerova bolest, uzrokovani su smrću moždanih ćelija. Tačni uzroci Alzheimera nisu u potpunosti jasni, no naučnici vjeruju da ključnu ulogu imaju beta-amiloidi.

Nova američka studija je pokazala da tjeskoba ima veliku ulogu u povećanju razine beta-amiloida kod starijih osoba.

Ranije su studije pokazale da depresija i tjeskoba mogu biti indikatori Alzheimera s obzirom na to da se simptomi ovih mentalnih poremećaja često pojavljuju u ranijim fazama te bolesti.

 

Dr. Donovan je istaknula da svakako treba provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdile pretpostavke, no da se na tjeskobu kod starijih osoba može utjecati, a samim tim i na odgađanje pojave Alzheimerove bolesti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Psychiatry.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije