Podočnjaci mogu biti znak ozbiljnih problema

Radiosarajevo.ba
Podočnjaci mogu biti znak ozbiljnih problema
Arhiv / Ilustracija
Iako većini ljudi smetaju iz estetskih razloga, podočnjaci mogu biti i stvaran medicinski simptom.

Kod jutarnjeg pogleda u ogledalo teško je ne uočiti tamne krugove oko očiju koju zure u vas. U normalnim situacijama oni su znak da niste trebali popiti ono zadnje piće ili pak gledati film do 2 ujutro, no ako je ta pojava kod vas česta - situacija nije samo estetski problem i najbolje je da se obratite ljekaru.

Naime, upravo ti tamni podočnjaci i općenito tamno obojana koža oko očiju mogu biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja, ističu ljekari. Zbog toga je prvo nužno isključiti mogući uzrok stanju, jer su podočnjaci vrlo često prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem.

Anemija
Ako vam se tamna koža ispod očiju zadržava duže vrijeme, primjerice nekoliko mjeseci, i pritom se pretvara u obješene tamne vrećice, krajnji je trenutak da pregledate krvnu sliku. Naime, anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod djece, slabije pamćenje...

Problemi s bubrezima i jetrom
Iznimno tamni podočnjaci upućuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tekućine u organizmu. Konzumira li se alkohol u neprimjerenim količinama, podočnjaci su ispupčeni i otečeni. Iako nemaju mnogo veze s podočnjacima, oko očiju se vrlo često javljaju i žuto-smeđe izbočine, nalik malim gnojnim prištićima. Riječ je o ksantelazmama koje su posljedica povišenog kolesterola.

Hronična upala sinusa
Začepljen nos i sinusi stvaraju podočnjake i nabubreno područje oko očiju jer začepljeni dišni putevi onemogućuju krvi da cirkulira venama oko očiju normalno - objasnio je profesor za alergije i imunologiju Kris G. McGrath na Sveučilištu Northwestern. 
U svemu tome može pomoći ispiranje nosa fiziološkom otopinom, otopinom s morskom soli ili tuširanje nosa, ali savjetujemo vam da se svakako obratite ljekaru.

Otrovi u tijelu
Jednako kao što previše vode u tijelu uzrokuje natečenost, previše alkohola, kafe i cigareta dehidrira i izaziva tamne kolutove. Tijelu je tada potrebno temeljito čišćenje koje će izbaciti sve toksine koji opterećuju jetru i bubrege. 

Disfunkcija štitnjače
Tokom PMS-a hormoni divljaju što izaziva zadržavanje vode u tijelu, probleme sa spavanjem i tamne podočnjake. Upravo se zbog toga sedam dana prije mjesečnice preporučuje izbjegavati slane namirnice i ugljikohidrate koji zadržavaju vodu. Ako se podočnjaci javljaju i izvan razdoblja PMS-a, poželjno je prekontrolirati štitnjaču, čija je disfunkcija također čest uzrok ovog problema, piše Express.hr..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije