Pištolji, droga i bande: Šest stvari koje niste znali o favelama

Radiosarajevo.ba
Pištolji, droga i bande: Šest stvari koje niste znali o favelama
Foto: Profimedia.hr / Favele u Brazilu
Skoro šest posto od ukupne brazilske populacije žive u favelama. Samo u Rio de Janieru postoji hiljadu favela, a u Sao Paulu oko 1600.

Brazilske favele ime su dobile prema istoimenom trnovitoj i izdržljivoj biljci iz porodice Cnidoscolus quercifolius. Ova biljka raste u brdima gdje su se vojnici tražili utočište tokom brazilskog građanskog rata.

Prva favela – Providencia – nastala je krajem 19. stoljeća u Rio de Janeiru, a izgradili su je vojnici koji su postali beskućnici nakon rata Canudosa.

Tipična favela je sirotinjska četvrt smještena na rubu grada i urbanih središta. Prepuna je ilegalno izgrađenih kuća na malom području s manjkom struje i lošom vodovodnim instalacijama. No stvari se kreću nabolje. Novije kuće u pojedinim favelama imaju čak telefone i internet.

Prosječna životna dob u favelama je 48 godina, što je 20 godina manje od državnog prosjeka. Za ovu činjenicu optužuju se neregulirani higijenski uvjeti, manjak sanitarnih čvorova, zagađenost okoliša, ali i velika stopa kriminala.

Preprodaje droge je jedan od najvećih problema, a u ovom kriminalnom poslu uglavnom su zaposleni dječaci tinejdžerske dobi. Pucnjava na ulicama česta je pojava, ne samo među bandama u faveli, već i između kriminalaca i policije. 

Rochina je ime najveće favele koje se nalazi na jugu Rio de Janeira, a dom je za otprilike 70.000 stanovnika odnosno faveladosa. Također, popularna je turistička destinacija kroz koju agencije vode zainteresirane turiste kako bi im pokazali pravo lice ove južnoameričke države. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije