Pet stvari koje bi vam dobar gastroenterolog preporučio u ovo doba godine

Radiosarajevo.ba
Pet stvari koje bi vam dobar gastroenterolog preporučio u ovo doba godine
Foto: Pixabay / Ilustracija

Blagdansko raspoloženje je u zraku, na svakom ćošku mami nas neki primamljivi zalogaj, a najbolje tek slijedi. 'Najbolje' možda za nepce, ali teško da će to biti i za vašu probava, a kasnije i kilažu, ali i ono što mnogi još uvijek ne povezuju s neurednim životom - imunitet.

Šta ima gastroenterolog iz naslova s imunitetom, pitate se? Onda ste propustili najnovija otkrića o važnosti probavnog sustava za imunitet pa vam evo ukratko: u crijevima nam živi cijeli ekosistem bakterija, virusa i gljivica, njih oko 38 triliona, a kako bi se naš organizam nosio sa svim tim podstanarima, razvio je posebnu vezu s tim mikrobiomom. Preciznije, simbiozu od koje i mi i naši mali gosti imamo koristi.

E, ali tu je jedna 'kvaka', kad je mikrobiom loše, ni mi nismo najbolje, a mikrobiomu škode neke stvari koje nas, eto, baš jako vesele. I tu dolaze savjeti gastroenterologa uz koje će nam mikrobiom biti zadovoljan, a posljedično i imunitet biti na visini zadatka, baš kad nam najviše treba. Jer ne želite blagdane provesti prehlađeni, bolesni ili s probavnim tegobama, je li tako?

Dakle, evo kako bi bilo pametno postupati, savjetuje američki gastroenterolog dr. Marvin Singh na portalu Mind Body Green.

1. Nemojte prestati vježbati

Mnogi za vrijeme blagdana stave vježbanje na pauzu, a to im je jako loša ideja. Ne samo zbog povećanog kalorijskog unosa nego i stoga što vježbanjem potičemo bioraznolikost malog društvanca u našim crijevima, jako važnu za dobar imunitet, ali i za održavanje zdrave težine.

2. Hara hachi bu

Izraz smiješnog naziva janaski je način za reći 'jedi dok nisi 80 posto sit'. Dakle, jedite, družite se, kušajte sve što vam se ponudi, ali imajte mjeru. Kad pretjerujemo s hranom, izazivamo stres probavnom sistemu, a kao što smo gore objasnili, kad probavni sistem nije sretan, ni imunitet nije u najboljem stanju. Gastroenterolog bi vam preporučio i da u narednom razdoblju šećere svedete na (društveno prihvatljiv) minimum.

3. Pripazite na alkohol

I eto nam najnepopularnijeg savjeta. Ali svakako ga vrijedi poslušati, jer premda kuhano vino, gin ili što već pijete ovih dana, vama podiže raspoloženje, vašem mikrobiomu izaziva probleme. Dakle, trgnuti još jednu rakijicu ne bi li bolje djelovala kao 'antigripin' nije baš najbolja ideja.

4. Pomozite svom mikrobiomu

Kako ste do sad mogli zaključiti, ono što je nama najveselije doba godine za naš je imunitet najstresnije pa nije na odmet malo ga 'pogurati'. Probiotik tu, antioksidans tamo, a ne zaboravite ni vitamin C. Pomoći će i voće te povrće jarkih boja, kao i fermentirana hrana. Ne mislimo na pivo!

5. Opustite se i predahnite

Stres jako loše utječe na mikrobiom, a gotovo ga je nemoguće izbjeći dok završavamo sve pripreme za blagdansko plandovanje.

Srežite zacrtano na minimum, nađite vremena za predah, isključite mobitel i pravite se da niste doma. Napunite kadu i zavalite se, zaputite se u šetnju (ne po dućanima), bacite na najdražu igricu (osim ako se od nje preznojavate) ili pogledajte neki dobar film, piše Slobodna Dalmacija.

Eto, sad možete natrag k obavezama i feštama, ali pomalo...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije