Pet pravila Marije Antoanete o ljepoti koja su aktuelna i danas

Radiosarajevo.ba
Pet pravila Marije Antoanete o ljepoti koja su aktuelna i danas
Foto: Facebook / Marie Antoinette

Kontroverznu francusku vladarku Mariju Antoanetu svijet uglavnom pamti po čuvenoj izjavi: "Ako nemate hljeba, jedite kolače", iako je ona zapravo nikada u životu nije izgovorila.

Uprkos tome što je pogubljena zbog loših glasina svojih suparnica koje su ju prezirale, prvenstveno zbog njenog porijekla, ali i odvažnog načina življenja, njeno ime je i danas sinonim za luksuz, ljepotu i eleganciju.

Zato vam prenosimo pet pravila za ljepotu kojih se Marija Antoaneta i sama pridržavala, a jednako su aktuelna i u 21. stoljeću:

1. Svoja osjećanja izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. stoljeća uživala je u luksuzu u izobilju; njihovi dvorci bili su grandiozni, njihove gozbe veličanstvene. Odjeća je bila kičasta i skupocijena, a šminka veoma upadljiva. Članovi visokog francuskog društva svoja lica su bojili bijelom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale mladeže u obliku srca, zvijezda ili mjeseca. Svaki mladež imao je poseban značaj, pa ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da je željna požude. Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo da želi poljubac.

2. Nikada ne napuštajte dom bez parfema

S obzirom na to da u čitavoj palati Versaille za vrijeme vladavine Marije Antoanete nisu postojali toaleti, čitav dvorac zaudarao je na neprijatne mirise. Kako bi svoje odaje održala svježim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni svježe ubranim cvijećem i mirišljavim cvjetnim uljima. Navodi se da je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narandžin cvijet.

Vladarka je bila toliko zaluđena cvjetnim mirisima da je čak i za vrijeme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski proizvođač parfema Jean-Louis Fargeon.

3. Pridržavajte se svoje rutine za ljepotu

Iznenađujući ritual kojeg se kraljica Francuske striktno držala jeste umivanje čudnovatim preparatom ''Eau Cosmétique de Pigeon'', koji je napravljen i od prženih golubova. Iako je originalni recept ostao tajna, spekulira se kako je preparat podsjećao na današnje tonike za lice, jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova koji su uklanjali mrtve ćelije kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji blagotvorno djeluju na kožu.

Nakon umivanja na kožu bi nanijela toner u obliku kapi ''Eau des Charmes'', napravljen od vinove loze. Za kraj rituala, Antoaneta je na lice stavljala masku od konjaka, mlijeka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

4. Mirišljavim kupkama se riješite stresa

Iako je istina da u vrijeme Francuske monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta svoje vrijeme često je provodila u kupatilu svojih odaja gdje bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Historičari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila pinjolama, sjemenkama lana, slatkim bademima kojima je trljala kožu i na taj način radila piling.

5. Vodite računa o svojoj kosi

U historiji je znamo sa ogromnom sijedom perikom na glavi, najpoznatija vladarka je imala predivnu kosu plavo-narandžastih lokni. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije