Pet navika za uspješan dan: Zdravlje na prvom mjestu, mobitel na off-u

Radiosarajevo.ba
Pet navika za uspješan dan: Zdravlje na prvom mjestu, mobitel na off-u
Foto:Pixabay / Ilustracija
Dosta vam je odgađanja budilice? Vjerujemo da jeste. Započnite svako jutro uz ovih pet navika za uspješan dan i buđenja s izlaskom sunca postat će vam najljepše doba dana.

Ponekad je jedini način da započnemo jutro odgađanje budilice. Međutim, takav početak dana nije baš obećavajući, a cijelo nas vrijeme prati umor.

Počnemo zaboravljati stvari, a ogladnimo već na putu do automobila pa je obavezno stati do pekare po krafnu.

I tako cijela ideja o zdravom i produktivnom načinu života padne u vodu. Kako bi to spriječili, pratite ovih pet navika i iskoristite jutro najbolje što možete.

Voda prije svega

Započnite dan čašom svježe vode kako bi potaknuli metabolizam i ubrzali izbacivanje toksina. Na taj ćete način vratiti izgubljenu tekućinu i osvježiti tijelo.

Rastežite se

Rastezanje koje traje samo pet minuta poboljšat će cirkulaciju i opustiti mišiće, ali i um. Isprobajte jednostavne poze poput istezanja nogu na podu ili pozu djeteta u jogi. Lakše je tretirati tijelo, dok se osjeća dobro nego kada je već napeto.

Nahranite tijelo

Ujutro je bitno nahraniti tijelo i obogatiti ga zdravim nutrijentima. Doručak nikako nemojte preskakati, a nastojte da sadrži mnogo vitamina i vlakana iz voća i povrća. Ne morate isključiti ni opciju multivitaminskog suplementa, ali dobro se raspitajte o kvaliteti.

Zeleno i samo zeleno

Ujutro je metabolizam uspored, a vama je u interesu pokrenuti ga što prije. Svojevrstan 'boost' za tijelo je unošenje zelenog lisnatog povrća odnosno zelenog smoothieja. Ako vam okus nije najdraži, 'maskirajte' ga voćem ili proteinom u prahu s okusom vanilije.

Ne gledajte na mobitel

Naravno, nije lako, ali ne gledanje u mobitel može imati veliki učinak na vaše zadovoljstvo kroz dan. Istraživanja su pokazala da nas mobiteli pune negativom, a provjeravanje mailova nas čini tjeskobnima. Neka jutro bude vaše mirno razdoblje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije