Pet namirnica koje je dobro jesti navečer

Radiosarajevo.ba
Pet namirnica koje je dobro jesti navečer
Pixabay / Ilustracija
Postoje određene namirnice koje ne samo da su dozvoljene jesti kasno uveče, nego će vam i pomoći da lakše zaspite.

U ubrzanom vremenu u kojem živimo najmanje što nam treba jeste loš san. Postoje namirnice koje ne smijete jesti pred spavanje, ali postoje i one koje su čak i preporučljive.

Večernji zalogaji trebali bi biti niskokalorični i sporije varljivi, a ako prije odlaska u krevet pojedete nešto što je bogato kalorijama, masne naslage će postajati samo izraženije.

Iz tog razloga vam nudimo nekoliko prehrambenih opcija koje podstiču san.

Bademi

Sadrže magnezij koji podstiče dobar san i opušta mišiće. Orašasti plodovi jesu kalorični i imaju visok udio masnoća, ali će ublažiti glad i tijelu dati potrebne proteine. Bademi bi mogli da budu vaš posljednji obrok prije odlaska u krevet, ali vodite računa da ne pretjerate. Jedna šaka biće vam sasvim dovoljna. 

Čaj

Izbjegavanje unosa kofeina prije spavanja je ključ dobrog sna, a postoje neki čajevi bez kofeina. Čaj od kamilice je vrlo koristan, a super izbor je i zeleni čaj koji sadrži tanin koji pomaže da postanemo pospani. Opet ponavljamo, budite sigurni da čaj nema kofein.

Mliječni proizvodi

Jogurt, mlijeko i sir ne sadrže triptofan, ali imaju iznenađujuća svojstva kada je riječ o spavanju. Kalcij je efikasan u smanjenju stresa i stabilizaciji nervnih vlakana.

Ovsena kaša

Iako je svima sinonim da se ovsena kaša jede za doručak, ona je super izbor i za večeru. Bogata je kalcijem, magnezijem, fosforom, silicijumom, kalijem i, jednostavno rečeno, veoma je umirujuća.

Kuhana jaja

Jedan od mogućih razloga zašto ne možete zaspati noću je taj da unosite jednostavne ugljene hidrate bogate šećerom, a ne proteine. Da ne bi došlo do pada nivoa šećeri u krvi dok spavate, dva tvrdo kuhana jajeta su uvijek dobar izbor. Naravno, ne svaki dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije