Pet načina kako da poboljšate svoje mentalno zdravlje

Radiosarajevo.ba
Pet načina kako da poboljšate svoje mentalno zdravlje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Postoji pet načina kako poboljšati mentalno zdravlje.

Prvi je praktikovanje optimizma, piše CNN. Studije su pokazale da je posmatranje onog pozitivnog dobro za čovjeka. Za 35 posto je manji rizik od srčanog udara za optimiste. Izglednije je da će oni jesti zdravije, vježbati redovnije, imati jači imunitet i živiti duže. Studija urađena prošle godine je pokazala da optimisti žive do 85 godina i više.

Drugi način je volontiranje. Istraživanjima je ispostavjeno da volontiranje stimuliše pozitivne osjećaje kod čovjeka. Smanjuje stres i onemogućava pojavu depresije. Ima i pozitivne posljedice o fizičko zdravlje. Doprinosi i dužem životnom vijeku.

Biti zahvalan je ono što se također preporučuje. Stručnjaci predlažu da se pred pred spavanje sjetite svih pozitivnih iskustava koje ste imali u toku dana, bez obzira koliko oni bili veliki odnosno mali.

Sugerira se i jačanje društvenih mreža. Psihijatar s Harvarda Robert Waldinger  vrdi da su ljudi koji su bliskiji s članovima porodice, prijateljima i drugim osobama u zajednici sretniji, psihički zdraviji i žive duže od onih koji to nisu.

Peti način za poboljšanje mentalnog zdravlja jeste da čovjek pronađe svoju svrhu. Psiholog s Univerziteta Pennsylvanija Martin Selligman je poručio da pojedinac pronađe svoju svrhu onda kada je dio nečega većeg, značajnijeg. Pod tim podrazumijeva religiju, porodicu i socijalne procese koji znače za individuu, navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije