Pet loših navika zbog kojih brže starimo

Radiosarajevo.ba
Pet loših navika zbog kojih brže starimo
Svakodnevne navike utječu na kvalitet našeg života.

Za neke mislimo da su dobre za nas, ali mogu biti jedan od okidača koji dovode do prijevremenog starenja.

Ovih pet svakodnevnih navika mogu utjecati na kvalitet vaše kože i izgled. 

Dijete sa niskim procentom masti 

Da biste spriječili pojavljivanje intezivnih bora važno je da redovno unosite Omega 3 masti. Restriktivne dijete s niskim procentom masti mogu biti uzročnik pojave bora i prijevremenog starenja.

Krema za sunčanje 

Kremu za sunčanje ne treba samo koristiti u toku ljetnjeg odmora. Zbog prevelike izloženosti UV zracima koža brže stari i postaje suhlja. Dermatolozi preporučuju da se krema za sunčanje nanosi i kad je oblačno vrijeme, pošto je tad UV zračenje najveće - oko 20 posto.

Slatkiši 

Svi znamo da slatkiši nisu najbolja stvar na svijetu. Međutim, prema istraživanjima čokolada s niskim procentom šećera utječe na hormon sreće, a hormon sreće spušta hormone stresa i prijevremeno starenje. Nikog nije ubila štanglica čokolade.

Manjak sna 

Svakom je potrebno barem 7 sati sna. Nedovoljno sna utječe na organizam i proizvodi uznemirnost koji dovodi do stresa. Stručnjaci preporučuju da se u krevet ide što ranije kako bi sebi obezbijedili energiju i mentalnu snagu za naredni dan.

Stres 

Jedan od glavnih uzroka mnogih bolesti. Brojne naučne studije ukazuju da hronični stres utječe na ćelije u našem organizmu koje prestaju da se dijele, što za posljedicu ima prijevremeno starenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije