Pet grešaka koje činite prilikom tuširanja

Radiosarajevo.ba
Pet grešaka koje činite prilikom tuširanja
Nema ništa bolje od započinjanja dana s ugodnim, vrućim tušem.

Para vas razbuđuje, a pritisak tople vode vas opušta.

Međutim, dok uživate u ovoj umirujućoj navici, vaša koža se zapravo oštećuje sve više i više sa svakom kapljicom kipuće vode, piše Akos.

Iako tuširanje izgleda kao dobra stvar, najvjerojatnije činite greške i oštećujete vašu kožu u tom procesu. Dakle, ako činite bilo koju od sljedećih grešaka prilikom tuširanja, vrijeme je da promijenite tu vašu rutinu.

Greška 1: Tuširanje sa kipućom vodom

Da, znamo da su vrući tuševi nevjerovatni tokom hladnih, zimskih mjeseci, ali ovo je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za vašu kožu. “Svako voli da je u kipućoj vodi kada je vani hladno, ali pretjerano korištenje vruće vode skida prirodnu zaštitu kože, što je čini suhom i povećava rizik od iritacije,“ kaže Elizabeth Tanzi, osnivač i direktor kompanije Capital Laser i klinički profesor dermatologije na Univerzitetu George Washington Medical Center.

“Najbolja stvar koji možete učiniti je ograničiti količinu vremena u vrućoj vodi i koristiti preparate za hidrataciju kože umjesto običnih sapuna.”

Greška 2: Korištenje mirisnih ili tvrdih sapuna

Izlazak iz tuš kabine namirisan kao svježi buket ruža može zvučati lijepo u teoriji, ali korištenje tvrdih ili pretjerano mirisnih sapuna bi moglo ozbiljno iritirati kožu. Umjesto toga, odlučite se za preparate bez mirisa koji njeguju vašu kožu, posebno ako je ona osjetljiva.

Greška 3: Korištenje spužvi za tuširanje

Da bude jasno, spužve ne moraju biti potpuno izbačene iz vaše tuš kabine. Međutim, treba napomenuti da takva pomagala mogu sadržavati neke ozbiljne bakterije ako ih ne mijenjamo dovoljno često.

“Spužve za tuširanje mogu sadržavati bakterije, plijesni, gljivice i niz drugih neugodnih stvari,” kaže Tanzi.

“Spužva treba da se dobro osuši svaki dan i da često nabavljate novu.”

Greška 4: Predugo tuširanje

Ponekad je dugo tuširanje potrebno nakon posebno napornog dana, ali pokušajte ograničiti vrijeme tuširanja na najviše 15 minuta da bi se izbjegle iritacije kože i pretjerano suha koža.

Greška 5: Svakodnevno korištenje sapuna i gelova za tuširanje

Koristite manje sapuna ili gela za tuširanje na vašem tijelu. Nema potrebe da ga koristite svugdje i svakodnevno. Naravno, područja kao što su lice i ruke treba čistiti svaki dan, a ostale dijelove tijela zimi je dovoljno čistiti samo jednom ili dva puta u sedmici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije