Za svaki slučaj / Pet grešaka kod upotrebe kondoma

11. 10. 2018. u 21:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Korištenje sredstava poput prezervativa oba partnera tokom odnosa štiti od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Učinkovitost je zajamčena samo ako upotrebljavate odgovarajuće kondome na pravilan način, piše Zadovoljna.hr.

Otkrijte gdje većina parova griješi kod zaštite.

1. Držanje kondoma u novčaniku i u stražnjem džepu hlača

Prezervativi su iznimno rastezljivi, ali ne i svemogući. Većina muškaraca drži jedan komad "za svaki slučaj" u novčaniku koji potom stavljaju u stražnji džep traperica.

Trenje i povećavanje temperature paketića uslijed stiskanja ili sjedenja na kondomu smanjuje njegovu učinkovitost u zaštiti. Primijetite li da partner poseže za novčanikom, ponudite ga svojim kondomom u originalnom pakiranju.

2. Nedovoljno praznog prostora na vrhu kondoma

Ako ne ostavite dovoljnu količinu slobodnog prostora, oko 1,3 centimetara na vrhu kondoma, riskirate mogućnost pucanja, što poništava originalnu funkciju ovog kontracepcijskog sredstva.

Prezervativi s lubrikantima ili oni s efektom hlađenja imaju mnogo manji rok trajanja od klasičnih prezervativa.

3. Kondom pogrešne veličine

Većina muškaraca ima penis prosječne veličine kojima odgovaraju uobičajeni kondomi. No postoje i oni muškarci čiji je penis mnogo manji ili veći od prosjeka i koji bi trebali koristiti prezervative namijenjene njihovoj veličini kako tokom seksa ne bi došlo do pucanja ili ispadanja.

4. Prekasno navlačenje kondoma

Neki parovi uključuju kondom u seksualni odnos neposredno prije vrhunca muškarca, što je posve pogrešan način korištenja ovog kontracepcijskog sredstva. Ne samo da se na taj način ne štitite od trudnoće, nego se ne štitite niti od eventualnih spolno prenosivih bolesti.

5. Rok trajanja kondoma

I kondomi imaju rok trajanja? Prezervativ nije preporučljivo upotrebljavati nakon njegova isteka pa redovito provjeravajte datum na kutijici.

Imajte na umu da nemaju svi kondomi isti rok trajanja, već da on ovisi o proizvođaču i vrsti samog proizvoda. Prezervativi s ugrađenim lubrikantima ili oni s efektom hlađenja imaju mnogo manji rok trajanja od klasičnih prezervativa.

NEMA KOMENTARA