Pet domaćih sirupa za ublažavanje kašlja

Radiosarajevo.ba
Pet domaćih sirupa za ublažavanje kašlja
Pixabay / Ilustracija
Kašalj je jedan od neugodnijih simptoma prehlade i teško ga se riješiti. Kašalj može biti u pratnji drugih neugodnosti, kao što su bol u prsima, umor i inkontinencija.

Često se događa i da noću ne možemo spavati zbog neugodnog kašlja i nadraženosti grla. Gotovo uvijek posežemo za tabletama i umjetnim preparatima koji garantiraju ublažavanje kašlja, no to nije uvijek tako. Prirodni lijekovi su u nekim slučajevima učinkovitiji od lijekova, a nekima su i draži. 

Limun i med

Pomiješajte 2 kašike limunovog soka sa 1 kašikom meda. U to dodajte prstohvat ljute paprike. Med oblaže grlo i smiruje nadraženo tkivo. Limun smanjuje upalu i opskrbljuje tijelo vitaminom C koji se bori protiv infekcije. Ljuta paprika potiče cirkulaciju krvi u tom području, čime se ubrzava proces ozdravljenja. Umjesto ljute paprike, možete staviti malo svježe narezanog luka u kojem se nalaze sastojci koji potiču refleks kašlja i iskašljavanje sluzi. 

Med i luk

Ogulite i sitno narežite luk (5-6 srednje veličine). Pomiješajte luk sa 4 kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele sa vodom koja kuha. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 kašiku svaka 2-3 sata. 

Klinčić i med

Za pripremu sirupa za smirenje grla pomiješajte 5-6 klinčića sa šoljicom meda i ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro maknite klinčiće i uzmite kašiku meda po potrebi. Klinčić smanjuje bol, a med smiruje upalu.  

Sirup od šipka

Stari lijek za kašalj je sirup od šipka koji blago oblaže grlo i bogat je vitaminom C. 

Đumbir

Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Jača imunološki sistem pa se koristi kao prirodni lijek protiv prehlade i ublažavanje kašlja. 1 čajnu kašiku naribanog đumbira prelijte s 2 dcl vruće vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Po želji možete dodati med i limun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije