Pazite šta i kada jedete: Neke namirnice čine vas umornim

Radiosarajevo.ba
Pazite šta i kada jedete: Neke namirnice čine vas umornim
Nije rijetkost da se osjećate umorno iako ste se dobro naspavali i niste baš pretjerano radili.

Ono što vam može stvoriti  umor jeste unos namirnica koje obiluju magnezijem. Poznato je da ovaj mineral opušta mišiće. Također visok sadržaj masti u mesu može uzrokovati pospanost.

Primjećujete da se posebno umorno osjećate nakon jela. Ako je tako, zapitajte se koje ste namirnice konzumirali.

Banane

S obzirom na to da su banane bogate magnezijem, može se dogoditi da, nakon što ih pojedete, osjećate umor, zato je najbolje ovu voćku jesti neposredno prije spavanja.

Bijeli hljeb

Konzumacijom bijelog hljeba i bijele riže, kao ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom, ne unose se ključni elemente koji daju osjećaj snage i sitosti. Zato je bolje koristiti hljeb s cjelovitim žitaricama i smeđom rižom.

Crveno meso

Visoki sadržaj masti u crvenom mesu daje osjećaj pospanosti. Potrebno je mnogo energije da ih razbijete, a tako se sva vaša tjelesna energija usmjerava upravo na to.

Slatkiši

Slatkiši su loš izbor. Takva količina šećera u vašem tijelu oslobađa inzulin, koji pak oslobađa previše aminokiselina triptofana u mozgu, koje nas čine umornima.

Kafa

Prava istina o kafi glasi: ona daje val energije i budnosti koji će trajati otprilike sat, sat i pol, ali nakon toga ta će se kofeinska euforija srušiti. Savjet? 200 do 300 miligrama kofeina dnevno, u malim dozama tokom određenog vremenskog perioda, npr. do podneva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije