Paradajz, odlična prevencija raka bubrega

Radiosarajevo.ba
Paradajz, odlična prevencija raka bubrega
Pixabay / Ilustracija
Često konzumiranje paradajza i drugih vrsta voća i povrća s visokim udjelom likopenaje u novoj studiji povezano s manjim rizikom obolijevanja od raka bubrega.

Inače, likopen je antioksidans odgovoran za boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje, a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.

Novi nalazi su prikupljeni tokom posljednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu. U prosjeku su učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale 45 posto manji rizik obolijevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.

Naučnici vjeruju da je dobijene nalaze moguće objasniti utjecajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega.

Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva posto svih slučajeva raka u Americi se odnosi na rak bubrega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije