Ovo svi moramo znati: Kako trošiti manje novca na hranu?

Radiosarajevo.ba
Ovo svi moramo znati: Kako trošiti manje novca na hranu?
Pixabay / Ilustracija
Koliko vam se puta desilo da odete u prodavnicu samo po hljeb i mlijeko, a vratite se sa 23 kese i debelim minusom na računu?

Ovo vam prepričavam situaciju jednog prosječnog “poguzije” koji jednostavno ne može da se suzdrži kad vidi neku novu vrstu sira sa ljutom paprikom ili suho meso od koga ide voda na usta, piše Kućica.net.

Činjenica je da kod nas hrana skupa i da veliki dio budžeta trošimo upravo samo na najosnovnije namirnice. Jeste li se ikada zapitali možemo li uštedjeti na hrani, a da se opet hranimo dobro i raznovrsno? Mi mislimo da može, a da bismo to dokazali donosimo vam i nekoliko sjajnih savjeta.

Prvi korak ka uštedi novca je planiranje. Tu ne mislimo da sjednete i sastavite spisak namirnica koje su vam “neophodne” već mislimo na nešto detaljnije planiranje. Svakog vikenda trebalo bi da napravite jasan plan obroka za cijelu sedmicu. Isplanirajte svaki doručak, svaku užinu i ručak, pa na osnovu toga pripremite spisak namirnica koje će vam za te obroke biti neophodne.

Važno je da kod planiranja budete brutalno realni i iskreno odgovorite na pitanje “Koliko obroka tokom sedmice skuhate u vašem domu?”. Ako kuhate svaki dan onda neka vaš spisak za kupovinu sadrži više svježih namirnica, a ako ne, kupujte gotove proizvode. Onih dana kada imate vremena za kuhanje planirajte obroke koji se mogu podgrijavati: variva, sarmu, umake… 

Na hranu ćete uvijek manje trošiti ako vam je špajz dobro opremljen nekim osnovnim namirnicama jer na taj način ćete uvijek moći nešto brzinski skuhati i nećete trošiti dodatni novac. Te osnvne namirnice su obično povoljne i rok trajanja im je prilično dug.

Izbjegavajte kupovinu voća i povrća koje nije u sezoni jer to je obično bačen novac. Paprike u decembru mogu koštati i do 8 KM, a ukus je potpuno plastičan. Mi smatramo da za tim nema potrebe. Isto je i sa jagodama, paradajzom i ostalim namirnicama.

I na samom kraju savjet koji vam mi ožemo dati jeste da pratite sniženja i akcije, posebno kad su u pitanju namirnice koje mogu duže stajati. Slobodno kupite veće količine mesa, rasporedite ga u kese i zamrznite. Sigurno će vam se isplatiti. Isto tako svake sedmice odredite tačan budžet za hranu i gledajte da se pridržavate te brojke. Kada određujete budžet u njega uračunajte i školsku užinu za klince, ručkove na poslu, grickalice i slatkiše. Ne samo konkretne obroke.

I još nešto kad idete u kupovinu ponesite tačno onoliko gotovine koliko vam je potrebno, a karticu ostavite kod kuće. I po mogućnosti ne vodite djecu sa sobom u kupovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije