Ovo nikada ne radite: Velika greška u pripremi piletine zbog koje riskirate zdravlje

Radiosarajevo.ba
Ovo nikada ne radite: Velika greška u pripremi piletine zbog koje riskirate zdravlje
FOTO: Arhiv / Piletina

Mnogi piletinu prije pečenja detaljno peru vodom vjerujući da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odjeći.

Stručnjaci kažu da je jedini pravi način za potpuno uništavanje bakterija taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama.

Većina ljudi koji peru piletinu misle kako na taj način uklanjaju bakterije s nje. Premda jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne pomaže protiv toga.

Naprotiv, takva praksa čak pogoršava problem, jer voda može raširiti bakterije oko sudopera, po kuhinjskim elementima, pa čak i vašoj odjeći.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način za eliminaciju bakterija kuhanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova se pravila odnose i na druge vrste mesa i ribe.

Minimalna temperatura kuhane piletine treba biti 165 Celzijevih stepeni.

Čak su i profesionalni kuhari podijeljeni po ovom pitanju. Čuvena Julia Child bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila kako nema potrebe za time, prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije